Direktor bez pokrića

Vlada Srbije za vršioca dužnosti direktora Zavoda za transfuziju krvi u Nišu početkom nedelje imenovala Vesnu Knežević. Problem je što je po statutu ove ustanove, za funkciju direktora, ali i vršioca dužnosti potrebno zvanje doktora nauka, što doktorka Knežević nema.

Upravni odbor Zavoda za transfuziju krvi u Nišu raspisao je konkurs i za direktora od tri pijavljena kandidata izabrao višegodišnjeg direktora Zorana Stanojkovića. Međutim, Vlada Srbije je za vršioca dužnosti početkom nedelje imenovala Vesnu Knežević.

Problem je što je po statutu ove ustanove, za funkciju direktora, ali i vršioca dužnosti potrebno zvanje doktora nauka, što doktorka Knežević nema.

Bivši direktor Zoran Stanojković objašnjava da je svestan da Vlada nije morala da prihvati odluku Upravnog odbora, ali ukazuje na kršenje zakonske procedure.

"Trebalo je da postavi ili nekog od kandidata koji se pojavio na konkursu i koji je ispunjavao uslove da bude vršilac dužnosti, ili da postavi neku drugu osobu, doktora nauka koji prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti treba da bude postavljen na funkciju vršioca dužnosti", objasnio je Stanojković.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda Vesna Knežević kaže da je zvanje doktora nauka za tu funkciju potrebno tek od septembra prošle godine kada je promenjen statut ove ustanove.

"Bez obzira što se delatnost Zavoda za transfuziju krvi nije menjala u tom smislu obrazovanja i edukacije", rekla je Knežević.

Pravna služba Zavoda navodi da je bilo čudno što Upravni odbor ove republičke ustanove nije promenjen još od 2004. godine, iako je novi Nadzorni imenovan 2010.

"Ovaj koji je sada pod znacima navoda postavljen je izgubio legitimitet onog momenta kada je 2007. stupio na snagu Statut zavoda", kaže pravnik u Zavodu Dragan Živadinović.

Protiv odluke Vlade reagovale su opozicione stranke u Nišu, a kandidati sa
konkursa slučaj su prijavili skupštinskom odboru za zdravstvo.

Predsednik Odbora za zdravlje Skupštine Srbije Dušan Milisavljević kaže da nikada u Nišu i jugoistočnoj Srbiji nije bilo problema sa snabdevenošću krvlju.

"Upravo zato mi nije jasno zašto neko kada ima uspešan menadžment po svaku cenu, samo zarad nekih političkih dogovora svojih koalicionih partner menja direktora", rekao je Milisavljević.

Ono što je izvesno, vršilac dužnosti dužnosti Vesna Knežević najavljuje da će, dok ne bude raspisan novi konkurs, pokrenuti promenu odluke po kojoj direktor Zavoda mora da ima zvanje doktora nauka.

broj komentara 0 pošalji komentar