Читај ми!

"Konstantin" podigao buru

Niški književnik Zoran Ćirić podneo je ostavku na mesto u Upravnom odboru Narodnog pozorišta. Osim što od samog početka nije bio saglasan sa konceptom rada pozorišta Ćirić je najveće protivljenje izrazio zbog, kako navodi, finansijske kontrukcije za predstavu "Konstantin" i eneromnih autorskih honorara.

Pripreme za predstavu "Konstantin" u Narodnom pozorištu u Nišu počele su pre mesec dana, ali tada nije saopšteno koliko će šta da košta. Književnik Zoran Ćirić kaže da je od samog konstituisanja Upravnog odbora smatrao da plan i program pozorišta ne bi trebalo da se svedu samo na tu predstavu. Neslaganje je kulminiralo, kako kaže, visinom pojedinih honorara.

Predstavu, osim grada Niša sa sedam miliona dinara, finansira Republika iznosom od jedanaest miliona dinara.

"Niš ima ulogu dežurne deponije odnosno jedne usputne stanice na čarobnom putovanju u kojem se državni novac pretvara u prestonički profit, odnosno u živi keš za određeni beogradski lobi", kaže Ćirić.

Predsednik Upravnog odbora niškog pozorišta Dejan Petković kaže da većina članova nije želela da blokira rad pozorišta.

O konkretnim ciframa niko nije želeo da govori javno, kao ni vršilac dužnosti upravnika niškog pozorišta Ivan Vuković.

"Autorski honorari su u skladu sa ovakvom vrstom proslave kao što su se uvek radile sa dodatkom brzine i dodatkom bitnosti jedne ovakve svečanost", kaže Vuković.

Predstava bi trebalo kako se očekuje da košta oko 19 miliona dinara. Grad Niš je obezbedio sedam miliona dinara samo za tu predstavu, dok je za rad pozorišta za ovu godinu izdvojeno više od 100 miliona dinara.

"Čak nisam ni očekivao da će ovako dobra predstava da bude. Malo sam sumnjao u sebe i u svoj tekst, jer sam ga ipak napisao u tom kratkom roku", kaže Dejan Stojiljković, autor scenarija.

Premijera Predstave "Konstantin" u režiji Juga Radivojevića u kojoj igra više od 20 glumaca iz nekoliko srpskih pozorišta održaće se 27. februara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво