Читај ми!

Plivanje za časni krst

Plivanjem za časni krst u mnogim mestima u Srbiji, tradicionalno je obeleženo Bogojavljanje. Samo u Beogradu plivalo se na četiri mesta.

Srpska pravoslavna crkva proslavila je Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista koji je obeležen plivanjem za Časni krst u mnogim mestima. U Beogradu se plivalo na četiri mesta.

U tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Dunavu u Zemunu, vaterpolo trener Žarko Nikolić prvi je stigao do časnog krsta.

Za titulu nosioca bogojavljenskog krsta u Zemunu nadmetalo se 215 plivača iz Srbije, ali iz Grčke, Bugarske, Rusije i Rumunije, a pobedniku je časni krst uručio patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh, koji je spustio krst u vodu, čime je označen početak trke, poručio je građanima da današnji dan treba da podseća na veliki istorijski događaj - krštenje Isusa u reci Jordan.

Pobednik trke u plivanju za časni krst na Adi Ciganliji je Velimir Vukojević, radnik JKP Ada Ciganlija.

Trku je pratilo nekolio hiljada ljudi, a bilo je oko 60 plivača, među kojima i pripadnici Vojske, Žandarmerije i članovi borilačkog udruženja Svibor, kao i jedna žena.

U plivanju za časni krst, na kragujevačkom Šumaričkom jezeru, među 33 takmičara, pobedio je viši medicinski terapeut iz Kragujevca Borko Marić pobednik je jubilarnog, desetog, nadmetanja.

Marić (28) je titulu pobednika, od kada učestvuje u plivanju za krst časni, osvojio dva puta u Kragujevcu i jednom, pre sedam godina, u Ćupriji.

"Prvi put sam za krst plivao 2006. godine i od tada svake godine bio učesnik nadmetanja, izuzev 2010. kada mi je ruka bila u gipsu", rekao je Marić.

U Užicu je pobedio 19. godišnji student Đorđe Plazinić, član plivačkog kluba "Užice". On je bio prvi u do sada najmasovnijoj trci u kojoj je učestvovao 31 takmičar, od ukupno oko 40 prijavljenih.

"Svi smo pobednici, jer je poseban utisak plivati na Bogojavljenje, a pogotovo osvojiti časni krst", rekao je Plazinić kome je ovo bilo prvo takmičenje u hladnoj Đetinji.

Pobednik današnje Bogojavljenske trke dobio je zlatnik, a svi takmičari ikonu kao blagoslov za njihov hrabri poduhvat.

Do časnog krsta u Nišu, prvi je stigao student biologije Petar Ilić, kome je ovo prvo učešće.

Trka, u kojoj je učestvovalo 19 takmičara, održana je na otvorenom bazenu "Čair" jer na Nišavi, kako je saopšteno, nije bilo uslova da se takmičenje ove godine organizuje.

U Čačku je do časnog krsta prva stigla Marija Petković, a na Gradskoj plaži učestvovao je 81 takmičar, pred više desetina hiljada Čačana.

"Hvala momcima koji su se džentlmenski poneli i pustili me da prva doplivam do časnog krsta. Pobeda mi ne znači mnogo, već prilika da se okupam u osvećenoj vodi, zbog vere u Boga i spasa svih nas", rekla je Marija Petković.

Osamnaestogodišnji Strahinja Stokić, učenik trećeg razreda Šumarske škole u Kraljevu, prvi je preplivao 33 metra na Ibru i uhvatio bogojavljenski krst.

"Drago mi je zbog osvajanja krsta, ali danas su pobednici ovog viteškog takmičenja svi koji su ušli u vodu da isplivaju 33 metra u čast Isusa Hrista, dokazujući pobedu duha nad telom", rekao je Strahinja koji je dobio prelazni zlatni krst.

Za časni krst plivalo se i u Kruševcu, Šapcu, Jagodini, Pirotu, Vlasotincu, Trsteniku i Kosovskoj Mitrovici.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво