Читај ми!

I sove, konačno, mogu da odahnu

Kikinda je najveće zimovalište sova utina na svetu. Kikinđani čine sve kako bi sovama bilo što udobnije, pa je na poslednjoj sednici Skupštine opštine usvojena odluka da se njihovo zimovalište i zaštiti.

Na sednici Skupštine opštine Kikinda doneta je odluka o zaštiti zimovališta sova utina kojom se zabranjuje seča i orezivanja stabala u centru grada na kojima se gnezde sove, kao i postavljanje pozornice za javne događaje na udaljenosti manjoj od dvadeset metara na kojima je registrovano zimovanje utine.

Za nepoštovanje odluke predviđene su kazne u iznosu od 2.500 do 250.000 dinara. Ova zaštićena vrsta grabljivica od septembra do aprila naročito se gnezdi na visokim stablima u samom centru ovog banatskog grada.

Sove i dalje mogu spokojno da uživaju u zimskoj idili u centru grada. Od sada će biti sigurne i u to, da stabla na kojima se gnezde niko neće orezivati dokle god su one tu. Ni svetleće reklame neće biti postavljene u njihovoj neposrednoj blizini, a i pozornice za javne događaje moraju biti udaljene najmanje dvadeset metara.

Ljiljana Milekić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine opštine Kikinda kaže da je najbitnije da se održi broj sova koji sad postoji.

"Ranije je broj sova bio i veći. Ali da se preduzme sa naše strane sve što je potrebno, da bi se taj broj zadržao, pošto sova spada u zaštićenu vrstu i prirodna je retkost", kaže Milekićeva. 

Ovakva odluka zahtevaće i reorganizaciju poznatih manifestacija koje se tradicionalno održavaju u centru grada.

"Izvesna pomeranja sa trga, koje ćemo morati da prilagodimo odluci Skupštine, mislim da neće predstavljati poseban problem, jer su sove takođe jedan od turističkih aduta Kikinde, tako da u tom interesu, mi ćemo se prilagoditi", kaže Marijana Iličin iz Turističke organizacije Kikinda.

Sove utine, odnosno male ušare, pojedu na tone glodara i tako pomažu poljoprivrednicima da sačuvaju useve. A da bi opstale u urbanim sredinama, potreban im je mir.

Iako je uvreženo verovanje da sove donose nesreću, Kikinđani su svesni njihovog značaja. Zato se dešava, da alarmiraju čak i Crveni krst kada na trgu zapaze sovicu koja je ispala iz gnezda ili zateknu povređenu ušaru.

Kikinda je najveće zimovalište sova ušara na svetu. Dok u drugim krajevima jata broje tek nekoliko desetina jedinki, u Kikindi je, pre dve godine, samo na jednom stablu izbrojano čak 145.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво