Читај ми!

Odgovornost na vreme!

Putari se i dalje bore sa snegom u pojedinim delovima zemlje. Dok iz nekih nadležnih službi čujemo da ovakva situacija nije smela da bude iznenađenje, drugi pak tvrde da su učinili sve što su mogli.

Sedmi dan od prvih snežnih padavina, putari se i dalje bore sa snegom u pojedinim delovima zemlje. Dok iz nekih nadležnih službi čujemo da ovakva situacija nije smela da bude iznenađenje, drugi pak tvrde da su učinili sve što su mogli. 

U istim vremenskim uslovima putevi uz granicu Mađarske i Srbije različito su očišćeni - na mađarskoj stani očišćeni su i suvi, a u Srbiji potpuno drugačija slika.

Predsednik opštine Opovo Milorad Soldatović kaže da ne zna kakva je situacija u Sibiru, ali tvrdi da je kod nas situacija alarmantna.

"Mehanizacija kojom raspolaže naše javno preduzeće nije dovoljna. Međutim, zahvaljujući privatnicima koji su se sa svojim mašinama uključili, mi za sada nešto uspevamo", kaže Soldatović.

U Sektoru za vanredne situacije tvrde da je bilo problema u razmeni informacija između državnih organa. Poručuju da ležeran odnos prema naredbi o postupanju u vanrednim situacijama nosi krivičnu odgovornost i da Sektor ne sme da bude izgovor za tuđu neodgovornost i nerad.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da ukoliko se zabranjuje teretni saobraćaj, neophodno je da se to učini pre nego što nevreme počne i da informaciju o tome ima Sektror za vanredne situacije istog momenta kad je naredba izdata.

"Prisustvo saobraćajne policije mora da bude na ključnim mestima gde se očekuje zastoj u saobraćaju i da se razmena informacija između ovih organa radi preko Sektora za vanredne situacije", rekao je Predrag Marić.

Putari su bili spremni i dobro su obavljali posao, tvrdi ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

"Moram da podsetim kritičare, dobronamernu kritiku prihvatam uvek, cela Evropa bila je pod snegom ta dva dana pa i Srbija. Trenutna situacija je bila izazvana trenutnom situacijom na nebu i ja ne mogu da tražim odgovornost ni za koga", kaže Mrkonjić.

I u "Putevima Srbije" tvrde da su učinili sve što su mogli i da su problem pravili nesavesni vozači i lokalne samouprave koje, kažu, nisu preuzele svoj deo posla.

Zoran Stojisavljević iz "Puteva Srbije" uveren je da niko nije zatajio od službi koje su radile savesno svoj posao.

"Ne mogu da krivim ni putare. Rukovodilac sam štaba zimske službe i znam sa kojim kapacitetima su putari izašli, znam sa kakvim sredstvima upravljaju i rukuju, znam kako su taj posao radili", kaže Stojisavljević.

Prvi čovek Republičkog štaba Ivica Dačić traži od opština da preispitaju ugovore sa preduzećima koja održavaju puteve, kako se scene od prethodne nedelje ne bi ponavljale. U međuvremenu, stiže i ledena kiša, što je prvi test za novi apel.

MUP Srbije i Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštili su da će u slučaju pojave leda i poledice na kolovozima u Vojvodini i jugozapadnim delovima zemlje, zatvoriti saobraćaj na ugroženim deonicama.

MUP Srbije apelovao je na vozače da bez preke potrebe ne kreću na put i upozorio da će u slučaju potrebe zatvoriti ugrožene deonice i zabranu saobraćaj na njima.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи