Читај ми!

Srbija daleko od vanredne situacije

Putari su poslednjih dana dobro uradili svoj posao, rekao je gostujući u emisiji Oko ekonomije ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić. Srbija je daleko od proglašenja vanredne situacije, a na lokalnom nivou najveći prioritet su ugroženi građani, objašnjava Branko Jovanović iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Milutin Mrkonjić čestita putarima na obavljenom poslu u poslednjih nekoliko dana, i da su zavejani ljudi tek pojedinačni slučajevi.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

"Putari su ove godine bili spremniji nego u poslednjih pet godina, otkada sam ja ministar saobraćaja", smatra Mrkonjić.

Teško je utvrditi kome bi trebalo zabraniti kretanje po putevima u Srbiji, jer se ne mogu zatvoriti putevi za sva teretna vozila, kaže ministar i ističe da je jedini problem od početka snežnih padavina kolona koju je napravila bugarska cistrena koja nije imala zimske gume.

"Saobraćajna policija i Putevi Srbije su dužni, u trenutku kada procene da postoji rizik po saobraćaj, da blokiraju kretanje teretnih vozila po srpskim putevima", precizira Mrkonjić.

Ministar saobraćaja tvrdi da jedino građani Pešteri mogu da zamere zbog zavejanih puteva, a da je u ostatku Srbije sve prohodno i da su putevi očišćeni.

Kada je reč o koloni koja je više od 10 sati provela u koloni na auto-putu Beograd Subotica, ministar saobraćaja tvrdi da je spreman, ako treba, da za to preuzme odgovornost, ali da taj slučaj ne treba politizovati.

Na lokalu se poštuju prioreteti

Branko Jovanović iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije navodi da se, na lokalnom nivou prve čiste ulice prvog prioriteta, kao i da se vodi računa o stanovnicima koji su najugroženiji, potom i o onima koji su radno aktivni, ali i delovi Srbije gde ima dece koja idu u školu.

"Srbija je u ovom trenutku vrlo daleko od toga da se proglasi vanredno stanje. Procedura je takva da štab predlaže, ali Vlada je ta koja odlučuje da li će proglasiti vanredno stanje", tvrdi Jovanović.

Osvrćući se na slučaj Kruševca koji je do sinoć kasno bio potpuno zatrpan, jer su putarska preduzeća, zbog finansijskih problema, zakasnila sa čišćenjem, Mrkonjić tvrdi da su sve to problemi koji se rešavaju u hodu, i da tu nema ništa alarmantno.

"Saobraćaj ide i odvijaće se nesmetano do kraja zime, i to je važno", tvrdi ministar saobraćaja.

Branko Jovanović iz MUP-a objašnjava da su raspoloživi resursi na terenu preduzeća koja se bave čišćenjem puteva i eventualno privatnici koji imaju specijalizovana vozila za čišćenje od snega.

Za održavanje 16 hiljada kilometara koliko ima puteva u Srbiji, putarska preduzeća raspolažu sa deset milijardi dinara, što nije dovoljno da bi se dobro održavali putevi, objašnjava ministar saobraćaja. Prema njegovim rečima, lokalna samouprava ne može sama da održava puteve, što joj je dato u nadležnost pre nekoliko godina.

"Sa koliko novca raspolažemo, mi bolje ne možemo da radimo. Ubeđen sam i da će naši putari uraditi posao najbolje što mogu, a ukoliko nešto ne bude dobro, ja ću za to odgovarati", zaključuje ministar Mrkonjić.

Jovanovića podseća da se prošla i ova zima nisu dugo desile na našim prostorima, i da je nemoguće da u svakom trenutku putevi budu čisti.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво