Читај ми!

Sneg otežava saobraćaj

Zbog snega i leda saobraćaj u zemlji je usporen. Najteže je bilo na Pešterskoj visoravni, gde je 15 sela bilo potpuno blokirano. Teška situacija i u Negotinskoj krajini i južnom Banatu gde jak vetar stvara smetove. Snežni nanosi i na Crnom vrhu.

19.25 - Odblokiran putni pravac Prokuplje - Gornja Konjuša kod sela Gubetin, pošto je  izvučen autobus zaglavljen u snegu.

16.12 - Svi putevi na Pešterskoj visoravni su prohodni, javila je Regionalna TV.

13.10 - Zbog snežnih nanosa zatvoren put Žagubica - Bor preko Crnog Vrha.

12.05 - Vozačima se savetuje oprezna vožnja zbog vlažnih kolovoza. Snega ima do pet centimetara. U večernjim satima moguće stvaranje poledice.

Sneg u većem delu Srbije otežava i usporava saobraćaj, ali su svi regionalni i magistralni putevi prohodni. Odluka o zabrani kretanja teretnim vozilima i kamionima sa prikolicama i šleperima važi samo u pojedinim delovima zemlje, poput srednjeg i južnog Banata. Zbog jakog vetra koji stvara smetove, najteže je u Negotinskoj krajini, južnom Banatu i na Pešterskoj visoravni.

Sneg koji je padao izazivao je velike probleme na teritoriji opštine Tutin, pre svega zbog jakog vetra koji je pravio nanose, pa je petnaest sela na Pešterskoj visoravni bilo potpuno blokirano. U pojedinim delovima te opštine povremeno nema struje.

Visina snežnog pokrivača u nekim delovima tog kraja dostigla je i 60 centimetara, javio je dopisnik RTS-a iz Novog Pazara. Meštani se snalaze i pokušavaju da puteve očiste svojim mašinama i traktorima.

Magistralni putevi su prohodni, dok se sa regionalnih snežni nanos neprestano uklanja.

Deo Gornje Pešteri koji je juče bio u blokadi danas je odblokiran, rekao je Samir Bakić koordinator za održavanje lokalnih puteva opštine Tutin.

U preduzeću "Novi Pazar put" kažu da je vidljivost smanjena na pet metara zbog vetra koji nosi sneg. Mnoge škole rade smanjenim kapacitetom jer ima učenika koji nisu uspeli da se probiju kroz snežne nanose.

Vanredna situacija proglašena je u pet opština u zemlji i ne očekuje se da će ta odluka biti proširena, kažu u Sektoru za vanredne situacije.

U Crnoj Travi je oko 100 domaćinstava od jutros bez struje zbog kvara na dalekovodu. Povremeno, nestaje i telefonski signal. Nadležni ne isključuju mogućnost da sutra proglase vanrednu situaciju u toj opštini.

Auto-put Beograd-Niš je čist, ali vetar povremeno nanosi sneg kod Jagodine.

Više od 20 sati radnici su čistili Ibarsku magistralu preko Rudnika gde je posuto više od 50 tona soli. Meštanima iz okoline Smedereva vojska je pomogla da ublaže posledice nevremena.

U Kuršumliji su se spasilačke ekipe teško probijale do pojedinih sela.

Zbog jakog vetra koji stvara nanos do metar i po, od 12 časova obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na državnom putu drugog reda, deonici Žagubica–Bor preko Crnog vrha. Ekipe rade na raščišćavanju terena.

"Putevi Srbije" saopštavaju da je zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere na putu preko Čestobrodice prestala da važi. 

Angažovano oko 2.000 radnika

Na raščišćavanju puteva angažovano je 680 kamiona, 380 mašina i oko dve hiljade radnika, kažu u "Putevima Srbije".

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u toku noći intervenisali su na 46 požara, evakuaciji 12 putnika iz autobusa i transportu bolesnih ljudi.  

Koordinacija nadležnih službi je bolja, tvrde u Sektoru, i podsećaju da su još pre mesec dana tražili od svih lokalnih štabova da preduzmu preventivne mere u susret zimi.

Branko Jovanović iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije kaže da je neophodno da izvrše analizu strukture stanovništva i da su mnogi to uradili.

"Posebno je važno da prioritet na seoskom području ima čišćenje puteva do onih sela u kojima imamo đake i u kojima imamo stanovništvo koje putuje", rekao je Jovanović.

Pojedini lokalni putevi u tim krajevima su neprohodni, pa je teško stići da udaljenih sela i zaselaka.

Loši vremenski uslovi i poledica prouzrokovali su i saobraćajne udese i izletanja sa puta, što je tokom noći izazvalo i prekide u saobraćaju.

Saobraćaj u Beogradu je veoma usporen, iako ekipe čiste puteve drugog prioriteta, odnosno prometne ulice kroz koje ne ide gradski prevoz.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара