Читај ми!

Srbija pod snegom, drama na putevima

Snežni nanosi blokirali više važnih saobraćajnica u Vojvodini. Vanredna situacija proglašena u Zrenjaninu, opštinama Sečanj, Žitište i Nova Crnja. Problemi zbog snega i u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Premijer Ivica Dačić naložio preduzimanje svih neophodnih mera da bi se pomoglo građanima. Ministarstvo saobraćaja donelo odluku da se prilikom snežnih padavina obustavni teretni saobraćaj na našim putevima.

00.06 - Direktor policije Milorad Veljović rekao je za RTS da je policija dobila nalog da bude na raspolaganju narodu u nevolji, pre svega u udaljenim mestima od grada i planinskim krajevima. Gde policija može da pruži pomoć, to će učiniti, rekao Veljović.

21.51 - Sutra nema nastave u srednjoj školi "22. oktobar" u Žablju, odlučili Opštinski štab za vanredne situacije i Nastavno veće te škole.

19.56 - Završena sednica Beogradskog štaba za vanredne situacije. Gradonačelnik Dragan Đilas zatražio od kontrolora u vozilima GSP-a da u narednim danima ne budu oštri prema putnicima bez Bus Plus karata.

19.32 - Na auto-putu kod sela Feketić, u opštini Mali Iđoš, kilometarske kolone. Saobraćaj se pušta naizmenično, a čeka se oko sat i 45 minuta, javlja reporter RTS-a sa lica mesta.

18.45 - Vojska Srbije tenkom izvukla prevrnutu cisternu kod Feketića, koja je blokirala saobraćaj na tom delu puta. Ljudstvo i mehanizacija vojske do sada iz snežnih nanosa izbavili više od 10 autobusa i kamiona.

17.50 - Sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu, odlučio gradski Štab za vanredne situacije. Predškolska ustanova će raditi redovno.  

15.06 - Vojska uz pomoć teške mehanizacije uspela da ukloni šleper koji se preprečio na auto-putu Subotica – Beograd u blizini Bačke Topole.

14.45 - Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio hitno angažovanje jedinica Vojske Srbije, ljudstva i mehanizacije.

13.35 - Doneta odluka da se prilikom snežnih padavina obustavni teretni saobraćaj, saopštilo Ministarstvo saobraćaja. 

13.05 - "Lastin" autobus koji je više od 20 sati bio blokiran kod Malog Iđoša izvučen iz snežnog nanosa uz pomoć teške mehanizacije Vojske Srbije.

12.30 - Devojčica rođena u kamionu kraj puta, nedaleko od mesta Čestereg kod Zrenjanina. I majka i beba su dobro, javlja Radio-televizija Vojvodine. 

12.10 - Zbog obilnih snežnih padavina uvedena vanredna situacija u Gradu Zrenjaninu, opštinama Sečanj i Žitište.

11.34 - Gradske vlasti i policija Novog Sad uputili autobuse i kombije da pomognu evakuaciju putnika koji su "zaglavljeni" na auto-putu kod Bačke Topole. 

11.00 - Premijer Ivica Dačić naložio preduzimanje neophodnih mera i angažovanje mehanizacije i ljudstva za pomoć građanima.

10.44 - Zavejano deset sela pranjanskog kraja na Suvoboru, a vozila ne mogu da dođu ni iz smera Čačka niti Gornjeg Milanovca, javlja Beta

Sneg koji je padao više od 30 sati, izazvao je brojne probleme u Vojvodini, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Zbog snežnih nanosa, saobraćaj na mnogim putevima je u prekidu. Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić naložio je preduzimanje neophodnih mera i angažovanje mehanizacije i ljudstva za pomoć građanima. Vlada Vojvodine zakazala je hitnu sednicu, dok je Pokrajinski štab za vanredne situacije u neprekidnom zasedanju. Vanredna situacija proglašena je u Zrenjaninu, Sečnju, Žitištu i Novoj Crnji.

Nevreme u Srbiji je odnelo dva života. Iz zavejanih vozila, pripadnici Sektora za vanredne situacije i policijskih uprava od sinoć evakuisali više od 883 građana, među kojima je više od 40 dece. MUP Srbije poziva građane da ne kreću na put bez preke potrebe, a u slučaju da su zavejani u vozilima da zatraže pomoć na brojeve telefona 193 i 1985.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se nastavlja aktivno dežurstvo vatrogasaca, spasilaca i policije, kao i da će, ako treba, neprohodnim putevima ići će i pešaka.

Marić je konstatovao da nas svake godine iznova ovakve situacije iznenade i rekao da će to biti tema sutrašnje sednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije. Marić je najavio da će verovatno biti održan i sastanak Republičkog štaba za vanredne situacije.

Autobus "Laste" koji je 20 sati bio blokiran na magistralnom putu Bačka Topola – Novi Sad, kod Malog Iđoša, izvučen je iz snežnih nanosa zahvaljujući teškoj mehanizaciji Vojske Srbije. Odblokiran je i saobraćaj kod petlje Feketić, na auto-putu Subotica – Novi Sad, gde je zastoj trajao više od 17 sati zbog kamiona šlepera koji je proklizao i preprečio putni pravac prema Novom Sadu.

Međutim, saobraćaj se odvija veoma sporo, policija i dalje preusmerava saobraćaj na stari put Bačka Topola – Novi Sad, pa je kolona automobila i kamiona duga nekoliko kilometara.

Pripadnici Vojske Srbije uz pomoć teške mehanizacije uspeli da uklone šleper koji se preprečio na auto-putu Subotica – Beograd u blizini Bačke Topole.

Zbog tog kamiona napravila se kolona dugačka više od 10 kilometara, a mnogi putnici u vozilima ostali su celu noć zarobljeni na tom delu auto-puta.

Na istom delu puta vatrogasci MUP-a Srbije probili su ranije ogradu auto-puta na četiri mesta, kako bi zaglavljena vozila prešla na suprotnu stranu i vratila se nazad prema Subotici.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je i sve privatnike koji posluju na teritoriji Grada i poseduju adekvatnu mehanizaciju i ljudstvo za uklanjanje snega da se pridruže gradskim službama, odnosno javno-komunalnim preduzećima u raščišćavanju snežnih nanosa sa puteva i olakšaju sugrađanima normalan saobraćaj kroz grad.

Zbog obilnih snežnih padavina uvedena je vanredna situacija u Gradu Zrenjaninu, opštinama Sečanj, Žitište i Nova Crnja. U Zrenjaninu je tokom prethodnih 30 sati palo 45 centimetara snega i situacija na putnim pravcima na teritoriji grada je izuzetno teška, javlja dopisnik RTS-a. Gradski Štab za vanredne situacije odlučio da se nastava u osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu u ponedeljak, 10. decembra, neće obavljati. Predškolska ustanova će raditi redovno.

Zbog snežnih nanosa i niskih temperatura, sutra nema nastave ni u srednjoj školi "22. oktobar" u Žablju, odlučili su Opštinski štab za vanredne situacije i Nastavno veće te škole.

Mašine "Vojvodinaputa" čiste putne pravce prvog i drugog prioriteta, ali sneg koji neprestano pada nošen je jakim vetrom i stvara snežne nanose. U opštini Sečanj teško su prohodni putevi ka sedam naseljenih mesta, a zbog snežnih nanosa prilazi Sečnju su blokirani i zavejana su četiri automobila. 

Na sednici Beogradskog štaba za vanredne situacije rečeno da će biti učinjeno sve da se u ponedeljak normalizuje saobraćaj u gradu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je apel starijim sugrađanima da ne izlaze bez preke potrebe, a učesnicima u saobraćaju da obrate pažnju na vožnju i parkiranje.

Đilas je najavio da će vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća biti u punom kapacitetu i zatražio od kontrolora u gradskom prevozu da u narednih nekoliko dana budu tolerantniji prema sugrađanima bez Bus Plus karata.

U opštinama Žitište i Nova Crnja, kroz koje prolazi magistralni put ka susednoj Rumuniji, na nekoliko mesta snežni nanosi su toliko visoki da su potpuno zakrčili put, a mehanizacija teško može stigne da očisti nanose. 

I dalje ima problema u snabdevanju električnom energijom u nekoliko sela u opštini Sečanj, kao i u najvećem zrenjaninskom naselju Bagljaš. 

U okolini Subotice, na putu prema Somboru, snežni nanosi dostizali su i visinu od šest metara, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Subotici.

Zbog takvih smetova, put Subotica – Sombor nije za saobraćaj, a na putu Đurđin – Žednik zaglavljena su dva autobusa, a kod Bikova su blokirana dva šlepera. Smetova od po tri do četiri metra ima i prema Ljutovu, Čantaviru i Bajmoku.

Pojedini članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su se sinoć oko 18 sati vraćali sa kongresa stranke u Novom Sadu u razna mesta u Pokrajini, ostali su zaglavljeni u snegu na putevima. 

U Ljigu je zbog nestanka struje došlo do havarije u kotlarnici u centru grada, ali je tokom večeri kvar otklonjen. Grejanja nema ni u delovima Kruševca.

Deset sela pranjanskog kraja na Suvoboru zavejana su tokom noći, a vozila ne mogu da dođu ni iz pravca Čačka niti Gornjeg Milanovca, kažu meštani u telefonskim razgovorima.

Prema ovim selima autobusi "Autoprevoza" iz Gornjeg Milanovca jutros nisu ni kretali, jer regionalni put za Požegu nije očišćen, prenosi Beta.

U Raški, Baljevcu i Brveniku, sneg i jaki udari vetra izazaju prekide struje. Iz pogona je ispao i dalekovod koji napaja jedno od vodovodnih postrojenja u Brvenici, zbog čega Raška i okolna sela nemaju vodu.

Ekipe su od jutros na terenu, ali su se zbog snežnih nanosa i zavejanih delova puta na obroncima Golije dugo probijali do postrojenja. Kvar na dalekovodu trebalo bi da bude saniran u popodnevnim časovima.

Zbog snežnih padavina, u kraljevačkom kraju iz pogona je ispalo oko desetak trafostanica. Bez napona je šest postrojenja na Goču i jedno iznad Jošaničke banje.  

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić je za RTS rekao ranije da je najveći problem na putevima prave teretna vozila.

"Svakako da smo mogli bolje da se spremimo za sneg, a jedna od mera koja je bila neophodna jeste zabrana teretnog saobraćaja. Ono što se dešavalo i Vojvodini jeste posledica odsustva te zabrane", objašnjava Marić.

Najavio je da će se preduzeti sve neophodne mere u smislu povećanja mehanizacije i ljudstva tamo gde je to neophodno.

Marić je napomenuo da se građani mogu obratiti za pomoć na brojeve telefona 193 i 1985 i još jednom je apelovao na vozače teretnih vozila da ne kreću na put.

Bez problema u Šumadiji, Pomoravlju i Nišu 

Kako javljaju dopisnici RTS-a sneg ne stvara probleme na putevima u Šumadiji, Pomoravlju i u Nišu i okolini, a zimske i komunalne službe čiste gradske ulice i puteve.

Obilne snežne padavine praćene jakim severozapadnim vetrom otežavaju komunikacije u okolini Kostolca i energetskih postrojenja, ali sama proizvodnja uglja i električne energije odvija se bez problema, saopštilo je Javno preduzeće "Termoelektrane Kostolac".

Svi putevi u Šumadiji i Pomoravlju su prohodni, a ekipe Zimske službe od noćas su na terenu, kolovozi su očišćeni i posuti solju i agregatom, ali se savetuje oprezna vožnja.
Prohodni su i rizični prevoji Svetinja, Sabanta i Visak, sneg se ne zadržava na kolovozu, ali je zimska oprema obavezna.

Na području Niša su prohodni svi glavni putni pravci, rečeno je RTS-u štabu za vanredne situacije u tom gradu. Od jutros se radi na raščišćavanju snega na putevima drugog prioriteta - pre svega na starom putu prema Aleksincu. Prohodni su putevi do svih sela u opštinama Svrljig i Gadžin Han.