Читај ми!

Kuda će pevači?

Hor i orkestar "Jovan Bandur" iz Pančeva, koji sledeće godine obeležava 45 godina postojanja, ostali bez prostorija. Zgrada koju su koristili posle restitucije vraćena crkvenoj opštini. Grad još nije pronašao novi prostor.

Iako su prostorije u kojima su do sada vežbali oštećene i bez grejanja, pančevački hor "Jovan Bandur" je bar imao krov nad glavom. Međutim, stiglo je rešenje o iseljenju, a oni nemaju gde da smeste instrumente, partiture i nameštaj. Više od 50 članova hora i orkestra zabrinuto je za svoj opstanak.

"Ja pevam u horu već 25 godina. To je jedan važan deo mog života i ne mogu da verujem da će nas sad izbaciti na ulicu", priča Cica Stanić.

Hor je dobitnik mnogobrojnih domaćih i inostranih priznanja, među kojima su oktobarska nagrada Grada Pančeva i Iskra kulture Vojvodine, a dirigent Bojana Matorkić Ivanović višestruko je nagrađivana.

"Nama su potrebne bar dve prostorije za vežbanje i novac za troškove njihovog održavanja, za čišćenje, struju, grejanje. Grad je dužan da nam to obezbedi", kaže dirigent Bojana Ivanović.

Grad Pančevo prepoznaje značaj ove institucije, ali nije u mogućnosti da brzo reši problem koji imaju.

"Mi radimo na pronalaženju prostorija i u narednim danima ćemo to svakako rešiti, a što se tiče finansiranja, oni će imati status kao i sva druga društva u gradu, a to znači da će morati da pišu projekte i učestvuju na konkursima", objašnjava većnik zadužen za kulturu Mulisav Urošević.

Kroz hor "Jovan Bandur" prošle su generacije uspešnih ljudi, a u prošle godine osnovanom orkestru članovi su đaci i studenti Pančevci, kojima je to dobar način da steknu koncertnu praksu. Svi oni se nadaju da će Grad pronaći rešenje i da će konačno dobiti adekvatan prostor za rad.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи