Читај ми!

Prvi pisani pomen Užica

Iz Dubrovačkog arhiva, u Užice je stigao faksimil dokumenta u kome se prvi put pominje ime grada. Priznanica za dug iz 1329. godine potvrđuje trajnost imena grada i svedoči o vezama Dubrovnika i Užica još od 14. veka.

Bogati užički arhiv, sa spisima na 3.000 dužnih metara, odnedavno je, zahvaljujući saradnji sa arhivistima iz Dubrovnika, u posedu onog najvažnijeg dokumenta za datiranje imena grada.

U dubrovačkim knjigama ostalo je zapisano da je izvesna "Mila, žena Sklavka iz Užica", kako glasi prevod sa latinskog, na kome je priznanica pisana, i to goticom kojom se u to vreme služila dubrovačka administracija, "dala aptagi uz milost za Radoslavu Biserku, zadržavajući pravo nad kućom rečene Biserke sve do sledećeg Uskrsa."

Priznanica je napisana 1329. godine, indikta dvanaestog, 9. oktobra.

U to vreme, u 14. veku Užice je ne veliki, ali strateški važan grad, na putevima ka primorju i sa moćnom tvrđavom koja pripada vlastelinskoj porodici Vojnović.

Pomenutom Sklavku se naravno, više ni grob ne zna, ali mu je ime i na jednom muralu ovdašnje srednje škole, a 9. oktobar, dan kada je njegova Mila dokumentovala pozajmicu, Užičani slave kao Dan grada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво