Читај ми!

Račanska povelja Handkeu

Račanska povelja - najveće priznanje Duhovnih svečanosti "Dani Rače ukraj Drine" - uručena je austrijskom piscu Peteru Handkeu, za celokupno delo "u kome se i Srbija po dobru pominje". Handke je i prvi dobitnik Račanskog pečata.

Na 18. duhovnim svečanostima "Dani Rače ukraj Drine", najveće priznanje - Račanska povelja  koja je do sada dodeljena Miloradu Paviću, Ljubomiru Simoviću, Ivanu V. Laliću, Dobrilu Nenadiću, Goranu Petroviću, Dinku Davidovu i drugim uglednim imenima srpske kulture, uručena je austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Priznanje mu je dodeljeno pre dve godine, za celokupno delo "u kome se i Srbija po dobru pominje", ali tada Handke nije mogao da je primi. On je i prvi dobitnik Račanskog pečata.

Manastir Hristovog Vaznesenja "Raču ukraj Drine v leto tisuć dvesto sedamdeset šesto sozda mladi kralj Dragutin". Račansko ime i slavu stolećima su pronosili znameniti monasi Račani - prepisivači i iluminatori knjiga, najpre u obližnjem skitu Svetog Đorđa, a onda u Sent Andreji, gde je nastao i prvi srpski bukvar.

Na duhovnom tragu Račana i zaveštanju najpoznatijeg među njima Gavrila Stefanovića Venclovića o "kladencu neiscrpnom", Račanska povelja dodeljuje se osamnaestu godinu.

U duhovno bratstvo Račana upisao se i Peter Handke. Za ugledni žiri nije bilo dileme - "od 1996. godine, kada mu je tekst ‘Pravda za Srbiju' doneo mnogo problema koji ne prestaju", kako je objasnio predsednik žirija književnik Radovan Beli Marković.

"Dok su drugi bežali iz Srbije i za sobom zatvarali vrata da što duže bude u mraku, preuzimajući ulogu savremenog Arčibalda Rajsa, dolazio je u Srbiju i otvarao prozore na njenoj kući da svet zaviri u nju i bolje spozna istinu o njoj", rekao je Radovan Beli Marković.

Beli Marković je u svojoj besedi istakao da je Handke jedan od najboljih svetskih književnika i da su u tome saglasni i publika i kritika, osim nekih političkih disonanti, i zahvalio austrijskom piscu za sve što je učinio za svetsku književnost i što je "za Srbiju poiskao pravdu".

Umesto besede, Peter Handke je pročitao rečenicu iz svog dela "Moravska noć", upravo objavljenom u izdanju "Srpske književne zadruge".

Od odsadašnjih nagrada koje je dobijao širom sveta, od Fidžija do Aljaske, mogao bi da napravi muzej i teško može da ih sve pobroji. U bajonobaštanskom kraju, gde je već nekoliko puta boravio, rekao je Handke, fasciniraju ga ptice, reka Drina i, kako u šali kaže, "mala rakija".


 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво