Arheolozi pod pratnjom policije

Arheološka iskopavanja u manastiru Valjevska Gračanica od avgusta prošle godine u nekoliko navrata prekidana su zbog protesta grupe vernika, koji se ne mire sa planovima investitora hidroakumulacije Stubo-Rovni da se crkva potopi. Istraživanje je nastavljeno, ali da ne bi bilo incidenata, arheologe obezbeđuje policija.

Grupa vernika, koja se ne miri sa činjenicom da će crkva Gračanica na području buduće akumulacije Stubo-Rovni biti potopljena, ometala je arheologe koji rade opsežna istraživanja manastirskog komleksa iz 15. veka.

Arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i njihove kolege iz prestonice, istražuju da li je manastir u Tubraviću nadomak Valjeva nastao krajem 15. veka i šta se vremenom menjalo dok porodica Vukosavljević nije podigla hram u 19. veku ili Valjevsku Gračanicu, ali uz asistenciju policije, jer ih je grupa od tridesetak vernika ometala u poslu.

"Ove godine smo nastavili radove na konaku. To nam je praktično od strane okupljenih građana, na neki način, dozvoljeno, ali se unutrašnjost crkve i nekropola nisu mogle istražiti i bili smo prinuđeni da tražimo asistenciju policije", kaže arheolog Dejan Bulić iz Istorijskog instituta.

Nezadovoljni vernici, smatrajući da arheolozi skrnave svetinju, zatrpali su arheološke sonde u avgustu prošle godine kada su iskopavanja počela. Oni ne prihvataju mogućnost da manastir bude potopljen pri punjenju hidroakumulacije Stubo-Rovni.

Jordan Milovanović iz sela Balinović kaže da mora da bude nivo vode ispod nivoa ove svetinje, kako se ona ne bi potopila.

"Time bi se postiglo više efekata. Na prvom mestu, zaštitila bi se ova svetinja od rušenja, potapanja i skrnavljenja", kaže on.

Arheološka istraživanja finansira Ministarstvo vodoprivrede, a kompletni razultati namenjeni su Ministarstvu kulture.

Radivoje Arsić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu kaže da će samo kroz neku dokumentaciju, koju će sačiniti, imati u budućnosti uvid o tome šta je postojalo ovde, ako dođe do potapanja.

Investitor brane JP "Kolubara" i tadašnja Eparhija šabačko-valjevska složile su se 2003. godine da Valjevska Gračanica bude potopljena i potpisale sporazum o razmeni nepokretnosti. Novi crkveni kompleks podignut je na drugoj lokaciji u Tubraviću.

Sadašnji vladika Eparhije valjevske, Milutin, u novom saopštenju povodom Valjevske Gračanice apeluje na sve institucije da se što pre organizuje rasprava o brani i manastirskoj crkvi da bi se pronašlo najbolje rešenje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи