Читај ми!

Kuhinjica moja mila

U kući Simića, u centru Kruševca,tokom protekle dve godine, organizovano je desetak radionica tradicionalnih ručnih radova. Poslednja u nizu otvorena je pod nazivom "Kuhinjica moja mila".

Zahvaljujući saradnji kruševačkog Narodnog muzeja, Kulturno-prosvetne zajednice, Udruženja gluvih i nagluvih i "Etno rasine", tokom protekle dve godine u kući Simića, u centru grada, organizovano je desetak radionica tradicionalnih ručnih radova.

Duhovite kuvarice, nekada neizostavni ukras u kuhinji svake prave domaćice, sitnim vezom ukrašene krpe i peškiri, kecelje i cegeri, mirisni kolači i pomalo zaboravljeni recepti na poseban način dekorisali su trem kuće Simića,  pod kojim se na očigled i zadovoljstvo brojnih Kruševljana  organizuje dvodnevna mala gradska zanatska škola.

"Treba organizovati to što je u srpskom i narodnom stilu i da vratimio ono što je nekada bilo, jer to je naše blago i bogatstvo. Treba mladi da znaju kako se radilo i šta se radilo. Zato je ova radionica prava stvar", kaže baka Milica.

Zorana Drašković Kovačević, stručni saradnik Narodnog muzeja Kruševac kaže da su sugrađanke u prilici da nauče nešto od tih tradicionalnih ručnih radova i da je Etno Rasina u prilici da pokaže koliko su njihove žene vredne i da ti proizvodi mogu da pronađu svoju upotrebnu vrednost.

"Kuća Simića, kao deo Narodnog muzeja, ima potrebu da se pozicionira u gradu kao mesto koje čuva tu tradiciju", dodala je ona.

Svesrdnu pomoć u tim nastojanjima pruža im dvadesetak članova Etno Rasine koji već sedam godina brižljivo neguju vešinu starih ručnih radova, tkanja, heklanja i vezenja nesebično je deleći sa svima koji žele da uče.

Ljiljana Mihajlović kaže da oni nisu profitabilno udruženje i da je nekada veća radost družiti se.

"Svaka žena ponešto zna i onda to menjamo. Razmenjuju se mustre i motivi. Ljudi najčešće traže obeleživače za knjige i jastučiće sa lavandom od kojih se lepo spava. Deci kažemo da će sanjati milo lice ako ih stave na uzglavlje i oni se tome raduju", kaže Ljiljana.

Da radionica tradicionalnih ručnih radova u kući Simića polako, ali sigurno ostvaruje svoju misiju svedoči i sve veći broj mladih devojaka koje u njoj učestvuju.

Tijana Vučković ima dvadeset godina i došla je, kaže, na preporuku prijateljice.

"Manifestacija me je zaintrigirala, jer mislim da je važno sačuvati tradiciju i da mladi ostanju u tome", kaže Tijana.

Iva Milenković, ima samo deset godina.

"Ja baš ne umem lepo da krenem, ali ostatak znam. Zato uvek na početku pitam žene da mi pomognu oko veza i one to čine. Znam da tkam i malo da pletem, a htela bih i da naučim da
heklam", kaže mala Iva.

Dvodnevna izložba ukrasnih i upotrebnih kuhinjskih predmeta izrađenih tradicionalnim tehnikama na najlepši način obeležila je kraj avgustovskih dešavanja u Kući Simića, a naredna radionica i druženje, uz neku novu tematsku postavku, očekuju se i ovog meseca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво