Читај ми!

Leto sa zatvorenim prozorima

Pančevci su u avgustu svaki drugi dan imali povišene koncentracije nedozvoljenih materija u vazduhu. Da bi se utvrdio tačan uzrok čestih aerozagađenja Gradska uprava održala je sastanak sa predstavnicima fabrika južne industrijske zone.

I u toku protekle noći brojni Pančevci su se žalili na neprijatne mirise zbog kojih su morali da zatvaraju prozore na svojim kućama. Gradski monitoring sistem zabeležio je povišene koncentracije ugljovodonika.

Direktor Rafinerije nafte Pančevo Miodrag Bogojević kaže da je i sam osetio merkaptane u vazduhu i da je obišao u toku noći grad.

"Ne mogu da objasnim odakle potiču ovi neprijatni mirisi, jer smo sve preduzeli da do njih ne dolazi", kaže Bogojević.

U 80 odsto slučajeva kao najčešći uzrok za aerozagađenje u gradu navode se nepovoljne vremenske prilike. Radosav Despotović, zadužen za zaštitu životne sredine u Rafineriji nafte Pančevo kaže da rad fabrike prilagođavaju vremenskoj prognozi.

"Činjenica je da smo od 2010. godine uspeli drastično da smanjimo vrednosti zagađujućih materija u vazduhu i da trenutno samo periodično one prekoračuju dozvoljene vrednosti i to zbog lošeg uticaja vremena, kada dođe recimo do promene pravca vetra", objašnjava Despotović.

NIS je u prethodne tri godine uložio 70 miliona evra u ekološke projekte, a do 2015. godine investiraće još sedam milijardi dinara u obnovu rafinerijskih postrojenja. I u Azotari su svesni da bez modernizacije fabrike nema čistijeg vazduha.

"Mi maksimalno pokušavamo da zaštitimo životnu sredinu, ali naša postrojenja su stara i neko treba da odluči hoće li nam pomoći da ih obnovimo i da li su ove fabrike potrebne gradu ili ne", kaže Goran Pejčić, direktor Azotare.

Gradska uprava od Republičkog Ministarstva za energetiku i zaštitu životne sredine zatražiće pomoć u modernizaciji fabrika, ali i bolju kontrolu njihovog rada.

Vladimir Delja, član GV zadužen za ekologiju je napomenuo da je ekološka slika grada bolja nego ranije, ali da je nophodna dalja saradnja između gradskih službi i fabrika južne industrijske zone koja treba da doprinese još kvalitetnijem vazduhu.

Pančevci su nekako izdržali leto sa zatvorenim prozorima, ali pred njima je još jedan težak period, jer već decenijama u oktobru i novembru zbog velikih temperaturnih razlika u toku dana i noći dolazi do prekoračenja dozvoljenih granica opasnih materija u vazduhu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи