Читај ми!

Đaci humanitarci

Na prvom humanitarnom koncertu u Leskovcu prikupljen je deo pomoći za lečenje trogodišnjeg Milutina Milića iz sela Pečenjevca koji boluje od metahromatske leukodistrofije. Akciju za pomoć malom Milutinu pokrenula je Unija đačkih parlamenata u Leskovcu.

Trogodišnji Milutin Milić iz sela Pečenjevca kod Leskovca boluje od metahromatske leukodistrofije koja pogađa jedno od 40 hiljada dece u svetu. Samo za laboratorijsku analizu u Nemačkoj koja bi trebalo da potvrdi dijagnozu porodici je potrebno 4.600 evra.

Ništa nije nagoveštavalo retku, genetsku bolest. Svi su se u kući radovali Milutinovim prvim koracima, rečima, osmehu. Tek nakon drugog rođendana roditelji su primetili promene u ponašanju deteta.

Od zimus stalno je u majčinom krilu. Više se ne smeje, ne govori, ne hoda, teško guta, a često mu varira temperatura.

Kada su u Institutu za majku i dete saznali da boluje od metahnromatske leukodistrofije i da dijagnoza mora da se potvri u Nemačkoj roditelji su bili u šoku.

"Prvi put sam čula za ovu retku bolest. Kada sam na interenetu pročitala slučaj jedne obolele devojčice to je za mene bilo strašno. Samo da ne zakasnimo sa lečenjem", kaže  uplakana majka Valbona.

Valbona i Milan imaju četvoro dece. Milutin je najmlađi. Zbog njegove bolesti Milan je morao da ostavi posao u Beogradu. Sada sa starijim sinom radi sezonske poslove samo da bi se prehranili.

Laboratorijska analiza koja bi trebalo da postavi tačnu dijagnozu i odredi lečenje matičnim ćelijama ili presađivanjem koštane srži košta 4.600 evra.

"Postoji 70 odsto mogućnost za njegovo izlečenje. Prezadovoljan bi bio kada bi se novac sakupio i kada bi se Milutin vratio u stadijum da može ponovo sam da drži kašičicu", kaže Milutinov otac Milan.

U Leskovcu je održan prvi humanitarni koncert za pomoć malom Milutinu na kome je učestvovalo pet rok i džez bendova.

"Mislim da svi umetnici treba da se odazovu i da je humanost prevshodni naš zadatak",kaže Milan Conić, muzičar.

Akciju prikupljanja pomoći za lečenje Milutina pokrenula je Unija đačkih parlamenata Leskovca.

"Mi ćemo akciju da nastavimo po školama, a osmislićemo još neke zanimljive akcije, jer želimo da budemo do kraja sa malim Milutinom i da mu pomognemo", kaže Marija Mladenović, predsednica Unije đačkih parlamenata.

Do sada je prikuljen tek sedmi deo potrebnih sredstava za tačno dijagnostikovanje ove retke bolesti. Krajem meseca trebalo bi da se pošalje krv na anlizu i da se do tada prikupi novac. Ostalo je još malo vremena, ali Milutinovi roditelji ne gube nadu i veruju da će se naći ljudi dobre volje da im pomognu.

Svi koji žele da pomognu malom Milutinu mogu da uplate sredstva na račun:

Agrindustrijsko-komercijalna banka AIK banka A.D Niš
Broj žiro računa 105-0000402606299-09
Žiro račun banke 00266633

COBADEFF
COMMERRZBANK AG
60301 FRANKFURT AM MAIN
GERMANY

AIKBRS22
Acc.No.400876864000EUR

AIK BANKA AD
NIKOLE PASICA 42
18000 NIS
SERBIA

MILAN (PETKO) MILIC
PECENJEVAC BB
LESKOVAC

IBAN.RS35105260541010605170

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво