Читај ми!

Pogodniji uslovi za gašenje požara

Požar na vrhu Stolac na Tari pod kontrolom, vatra lokalizovana. Kod Kosovske Kamenice sinoć lokalizovan požar koji su gasili meštani četiri srpska sela.

10.29 - Požar u ataru srpskih sela u Kosovskom pomoravlju, uz administrativnu liniju sa centralnom Srbijom, sinoć je lokalizovan na kilometar od prvih kuća u selu Glogovac, izjavio je predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jevtić.

Vatrena stihija u Srbiji traje već šesnaest dana, i do sada je izgorelo 11.000 hektara šuma, trave i niskog rastinja. Požar na vrhu Stolac na Tari, blizu granice sa Republikom Srpskom, sada je pod kontrolom i vatra je lokalizovana.

Kod Surdulice, u Gadžinom Hanu i na Babinom Zubu kod Knjaževca, stanje je daleko povoljnije nego prethodnih dana. Požar u Gadžinom Hanu je lokalizovan sa strane Leskovca.

Požar prema selima Gare i Gornje Vlase je pod kontrolom, a trenutno se radi na uspostavljanju bezbedonosnog pojasa u ataru sela Krastavče, izjavio je predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević.

Intenzitet požara je smanjen, rekao je Đorđević i dodao da u gašenju učestvuju pripadnici šumske uprave, vatrogasci, vojska, lokalno stanovništvo, a uključene su i ruske letelice.

Požarom je zahvaćena pretežno bukova šuma, a teren je izuzetno nepristupačan, napomenuo je Đorđević.

Iz Štaba za vanredne situacije ponavljaju upozorenja o obazrivom korišćenju vatre i zapaljivih materija u blizini suve trave, kako ne bi došlo do novih žarišta.

Požar kod Kosovske Kamenice pod kontrolom

Požar u ataru srpskih sela u Kosovskom pomoravlju, uz administrativnu liniju sa centralnom Srbijom, sinoć je lokalizovan na kilometar od prvih kuća u selu Glogovac, a od jutros na liniji dokle je došla vatra dežura pedesetak meštana, izjavio je predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jevtić.

Jevtić je za agenciju Beta rekao da je prošla neposredna opasnost da vatra zahvati borovu šumu koja se nalazi na putu do sela, nakon čega bi, izvesno, i selo bilo ugroženo, ali da požar nije u potpunosti ugašen.

"Situacija više nije alarmantna kao sinoć, ali i dalje postoji opasnost po sela Glogovce, Ranilug, Gornje i Donje Korminjane u kojima živi oko 4.000 Srba i koja su sva povezana. Ako se pojača vetar, vatra u svakom trenutku može odmah da se pojavi", upozorio je Jevtić.

On je naveo da su požar, koji na prostoru uz administrativnu liniju tinja već desetak dana, gasili sami meštani okolnih sela priručnim i mehaničkim sredstvima, dovozeći vodu traktorima u buradima do linija vatre i gaseći požar lopatama, a da kosovske institucije nisu htele da reaguju, iako je požar takvih razmera da se bez cisterni i intervencije iz vazduha ne može potpuno ugasiti.

Sa istim požarom koji je u centralnu Srbiju u opštine Bujanovac i Vranje prešao preko administrativne linije sa Kosova, i koji se širio u različitim pravcima, već desetak dana bore se i vatrogasne jedinice u Vranju i Bujanovcu, a vatra je zahvatala i polja sa neeksplodiranim ubojnim sredstvima gde nije bilo moguće njegovo gašenje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара