Читај ми!

Šabačka "Zorka" ponovo proizvodi

Novi vlasnici Zorkine fabrike Mineralnih đubriva u Šapcu najavljuju ponovo pokretanje proizvodnje čuvene "tri petnaestice" i to bez zagađenja vazduha. Proizvodnja počinje u martu, a u novu opremu, nove hale i rekonstrukciju starih uloženo je 25 miliona evra.

U Šapcu će se ponovo proizvoditi mineralna đubriva čuvene tri petnaestice, ali i druge vrste. Za bivše radnike, kažu, konačno, dolaze bolji dani.

Zorkina fabrika Mineralnih đubriva 2006. godine bila je zapuštena sa starim pogonima, polusrušenim tavanicama, zarđalom opremom i počupanim i isprekidanim instalacijama. Danas, tri godine od prodaje i drugog vlasnika na dva hektara zorkinog kruga, uz postojeće hale koje su remontovane, dograđene su i tri nove, a izbačena je i dotrajala oprema.

"Ove tri godine se radilo, ali bar znamo zašto. Sve je novo", kaže radnik Stamenić Srđan.

Nova je i savremena oprema za pakovanje, prva linija koja je proradila u još nezavršenoj fabrici. Đubrivo je u džakovima pristiglo iz nedavno kupljenog pogona "Prahovo".

"Jedan čovek opslužuje celu liniju, a za jednu smenu po satu je od 800 do 1.000 vreća", kaže radnik Dejan Mihailović.

Tokom jeseni u pogonima će se montirati već ugovorena celokupna tehnologija po evropskim standardima. Proizvodnja sa godišnjim kapacitetom od 330.000 tona počeće u martu naredne godine.

"Sigurno će se proizvoditi šabačka čuvena petnaestica, između ostalog, proizvodićemo super fosfat, mešana i kompleksna đubriva kao što je proizvodila i stara Zorkina fabrika đubriva", kaže Miodrag Martić, tehnolog.

U Fabriku đubriva šabačka kompanija "Eliksir", koja je do nedavno bila u sastavu Viktorija koncerna, uložiće 25 miliona evra i, pored dosadašnjih devedeset, uposliće još stotinu radnika.

Direktor "Eliksir Zorka Mineralna đubriva" Radenko Spremić kaže da građani ne treba da brinu, jer, kako kaže, problema iz prošlosti sigurno neće biti.

"Od ukupne investicije opreme preko 30 odsto sredstava se izdvaja za obezbeđenje ekološke i zaštite čovekove sredine i to prevazilazi iznos od četiri miliona eura. Neće biti zagađenja vazduha", kaže Spremić.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević kaže da je slogan ovog projekta upravo da Zorka radi, a građani da udišu čist vazduh.

"Na kolone kamiona za utovar đubriva sačekaće se do proleća, a koliko i do kupovine pogona obojene metalurgije i renoviranja simbola čuvenog Zorkinog tornja još uvek se ne zna", dodao je on.

Srbiji je godišnje potrebno od jedan do 1,2 miliona tona mineralnih đubriva. Pre dvadeset i nešto godina, skoro polovinu domaćeg tržišta pokrivala je šabačka Zorka. Fabrika Mineralnih đubriva bila je, najpre, simbol procvata, a potom i propasti hemijskog giganta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво