Читај ми!

Srbija u borbi sa vatrom

Na Tari i dalje traje borba sa požarom koji je zahvatio 1.730 hektara šuma, a proteklih dana i noći najteže je bilo na linijama odbrane Mokre Gore i Zaovina. Dalekovodi na području Tare koji povezuju hidroelektrane sa sistemom EPS-a ponovo su uključeni. Požar kod Prokuplja delimično stavljen pod kontrolu.

18.35 - Ukoliko se vremenski uslovi ne promene, požar na Tari mogao bi sutra biti pod kontrolom, rečeno RTS-u u Sektoru za vanredne situacije.  

18.22 - Požar u selu Rgaje koji je tokom dana razgoreo vetar, posle dejstva poljoprivredne avijacije, delimično stavljen pod kontrolu, javlja dopisnik RTS-a.

14.10 - Požar u ataru sela Rgaje u opštini Prokuplje koji je sinoć stavljen  pod kontrolu zbog jakog vetra danas se ponovo razbuktao, javlja reporter RTS-a.

10.10 - Dalekovodi na području Tare, koji povezuju hidroelektrane sa sistemon  "Elektroprivrede Srbije" ponovo su uključeni. Time je  normalizovana isporuka   struje iz hidroelektarna "Bistrica" i "Kokin Brod", saopštio je EPS.

U Srbiji trenutno na desetak lokacija ima većih i manjih požara. Najteže je na Tari, gde je požar zahvatio oko 1.730 hektara šume. Više od 800 vatrogasaca, pripadnika Vojske i Žandarmerije i dobrovoljci noćas su branili područje ka Zaovinama, a posebno ka Mokroj Gori.

Najteže je bilo na liniji na Kršćanskoj glavi, gde se brani da vatra ne krene ka Mokroj Gori, posebno što je u jednom momentu počeo da duva jak vetar, koji je srećom stao.

Međutim, kako javlja dopisnik RTS-a, vatrogasci su uspeli da odbrane obe linije i na Kršćanskoj glavi i ka Zaovinama.

Akcija gašenja se i danas nastavlja i sa zemlje i iz vazduha, kao i prosecanje protivpožarnih barijera kako bi se te dve linije spojile.

"Nikad veća koncentracija letelica i ljudi, plan je da se požar lokalizuje, zato se ovih dana radilo na formiranju protivpožarnih puteva, koji su nam oduzeli dosta vremena", kaže načelnik Sektora ѕa vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić. 

Vatra se juče sa bosanske strane prenela i na mokrogorski zaseok Panjak, gde su vatrogasci i meštani proveli noć, a gašenje se nastavlja i danas.

Dalekovodi na području Tare, koji povezuju hidroelektrane sa sistemom Elektroprivrede Srbije, ponovo su uključeni, saopštio je EPS.

Time je normalizovana isporuka električne energije iz hidroelektrana "Bistrica" i "Kokin Brod".

Isključenjem dalekovoda bila je ugrožena i obaveza održavanja biološkog minimuma nizvodno od Hidroelektrane "Bajina Bašta".

Požar koji izbio u Bugarskoj, noćas se proširio na teritoriju Srbije u pojasu kod graničnog prelaza Vrška Čuka, javljaju reporteri RTS-a. Vatra je zašla oko dva kilometra na teritoriju Srbije nedaleko od Zaječara, a jak vetar pomogao je njeno širenje.

Gori nisko rastinje i listopadna šuma. Na terenu je 14 vatrogasaca, a gašenje požara otežano je zbog nepristupačnog terena.

Požar kod Prokuplja delimično pod kontrolom

Požar u selu Rgaje u opštini Prokuplje koji je tokom dana razgoreo vetar, posle dejstva poljoprivredne avijacije, delimično je stavljen pod kontrolu, javlja dopisnik RTS-a.

Načelnik sektora za vanredne situacije Topličkog okruga Srđan Mitrović rekao je da su stanovništvo i kuće u selima Široke njive i Pestiš prema kojima se širila vatrena stihija,  bezbedni. Požar gasi 40 profesionalaca koji će tu ostati da dežuraju čitave noći.

U Topličkom okrugu tokom popodneva buknuli su požari na još tri lokacije. U Gornjem Crnatovu u opštini Žitorađa, Pretežana u opštini Blace i Končić u opštini Prokuplje. Svi požari su pod kontrolom.

Požar koji je već nekoliko dana goreo u selu Donji Statovac u prokupačkoj oštini je ugašen.

Na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom u opštini Kuršumlija dežura 15 pripadnika Sektora za vanredne situacije kako se požar sa one strane liniji ne bi eventualno proširio.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи