Читај ми!

Odbrana Mokre Gore od požara

Četinari na Tari i dalje gore, a najteže je na delu ka Mokrogorskim šumama. Tri ruska aviona, od kojih je jedan danas doleteo u Srbiju, uključila se u gašenje požara. Požar u prokupačkoj opštini stavljen delimično pod kontrolu. Kuće u selu Novi Đurevac više nisu ugrožene.

 21.19 - Vatrogasci nastavljaju borbu sa vatrom na Tari i čine nadljudske napore da zaustave požar ka Mokroj Gori, javlja dopisnik RTS-a Slavica Jovanović.  

19.10 - Kuće u selu Novi Đurevac više nisu ugrožene, pošto je požar delimično stavljen pod kontrolu, javlja dopisnak RTS-a

17.25 - Požar u opštini Prokuplje van kontrole i preti da ugrozi četiri kuće u susednom selu Novi Đurevac, javlja dopisnik RTS-a. Ruski avioni preusmereni ka Prokuplju.

13.50 - Sva tri ruska aviona počela da gase požar na Tari, javlja dopisnik RTS-a. 

Na više lokacija u Srbiji bukte požari, ali za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva, kažu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije. Požari se trenutno gase na Tari i u okolini Prokuplja, Vlasotinca i Gadžinog Hana. Najteže je na Tari, gde je vatrom zahvaćeno 1.400 hektara šume. U gašenje se uključila tri ruska aviona, koja su posle Tare preusmereni ka Prokuplju.

Četinari na Tari i dalje gore, a najteže je na delu ka Mokrogorskim šumama, Kršanjskoj glavici gde je i naviše ljudi kako bi se zaustavilo širenje vatre ka Iveru i Mokroj gori, javlja reporter RTS-a. Deca i turisti smešteni na Mitrovcu su dobro i bezbedni.

Uz liniju ka Lipovačkom potoku ka Zaovinama vatrogasci brane da vatra prodre dalje ka Mokroj gori. Vatrogasci i dobrovoljci prosecaju barijeru u šumi dužine 3,5 kilometara, širine 20 metara kako bi se presekao put vatri. 

U gašenju požara pomogli su tri ruska avion "iljušin" nosivosti 42 tone i dva "berijeva", nosivosti 12 tona, od kojih je jedan danas sleteo u Niš. Danas je posle 12 sati bio i prvi let aviona.

Zbog tehničkih problema, vratio se helikopter "mi 26", koji je takođe danas trebalo da sleti u Niš, a razmatra se mogućnost da bude zamenjen još jednim avionom "iljušin 76".

U borbi sa vatrenom stihijom je više od 400 vatrogasaca, pripadnika Žandarmerije, vojske, radnika Nacionalnog parka Tara, "Srbijašuma". Većina njih je tu danima. Jutros im se pridružilo i stotinak dobrovoljaca iz Užica, koji su sa gradonačelnikom stigli na mokrogorsku stranu Tare da bi pomogli vatrogascima na delu ka Iveru, a tamo su i građevinske mašine Parka prirode.

Lekari savetuju stanovništvo da ne napušta kuću ako se oseća gust dim spolja, a ako moraju da nose sa sobom tečnost i mokre marame koje će staviti na disajne organe.

Reditelj Emir Kusturica rekao je da bi trebalo da postoje planovi i da se aktiviraju gazdinstva, kako bi Srbiju obezbedili od vatre i dodao da očekuje da će konačni udar vatri zadati kiša.

Kuće u Topličkom okrugu bezbedne

Požar u ataru sela Rgaje u opštini Prokuplje, koji se danas popodne zbog jakog vetra oteo kontroli, i pretio da zahvati četiri kuće u susednom selu Novi Đurevac, nakon dejstva ruskih aviona i poljoprivredne avijacije, delimično je stavljen pod kontrolu. Tako da su kuće za sada bezbedne.

Tokom noći na ovoj lokaciji, gde gori više desetina hektara hrastove i borove šume, pašnjaka i livada, dežuraće oko 40 vatrogasaca, pripadnika vojske i policije.

Požar kod sela Merdare, duž administrativne linije sa Kosovom, koji se već pet dana drži pod kontrolom, ponovo preti da se razgori na dva mesta.

Požari u selima Donji Statovac, Rankova Reka, Zdravinje, Mađare, Prekopuce i Svarča, danas popodne stavljeni su pod kontrolu.

Pored vatrogasaca iz Prokuplja, u gašenju požara učestvuju i njihove kolege iz Niša, Kruševca, Kuršumlije i Kragujevca.

Požar u selima Banovići i Ćirkovići u podnožju Kopaonika, u opštini Leposavić na severu Kosova je lokalizovan.

U požaru koji je izbio juče posle podne izgorela su dva pomoćna objekta ali su kuće spasene i zaustavljeno je dalje širenje vatre. U gašenju požara učestvovali su meštani, vatrogasci i radnici Odeljenja za elementarne nepogode koji su i dalje na terenu i prate da vetar koji duva ne raspiri vatru.  

Lokalizovan je i požar koji je izbio tokom noći u selu Vučkovica u Dragačevu, zahvativši 50 hektara šume.

I požar koji se u toku večeri razbuktao kod Surdulice vatrogasci su uspeli da lokalizuju i da spreče njegovo širenje do kuća u naselju pored autobuske stanice u tom gradu. Vatra je došla na samo 50 metara od kuća, ali je stavljena pod kontrolu pred ponoć i ne preti da ugrozi stanovništvo.

Požar se rasplamsao kada je nisko rastinje u toku dana počelo da gori, a potom je vetar preneo varnice na krošnje borove šume, kažu u vatrogasnoj službi.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво