Читај ми!

Borba sa požarima na Tari i u Surdulici

Požar u Surdulici preti da ugrozi kuće. Na Tari spremna evakuacija meštana iz sela Oštrelj i Graovca. Gust dim se valja prema Bajinoj Bašti.

22.33 - Sve je spremno za evakuaciju meštana iz sela Oštrelj i Graovca, ukoliko se vatra opasno približi njihovim domovima. Gust dim prekrio je Mokrogorsku kotlinu i ide ka Bajinoj bašti.

22.12 - Vatrogasci gase požar koji preti da ugrozi kuće u naselju pored autobuske stanice u Surdulici, potvrdio za RTS Vedran Tašković komandir vatrogasne brigade.  

17.45 - Glavni front odbrane od požara je na Lipovom Vrhu i Tršanjskoj Glavici, gde se prokopava put kako bi se sprečilo širenje požara ka zaovljanskim zaseocima i mokrogorskoj teritoriji.

Više od 1.300 hektara šume zahvaćeno je požarom na Tari, pošto se vatra od juče proširila na još 300 hektara. Vatra je zahvatila brda iznad sela Oštrelja i kanjona Belog Rzava prema Stolcu na granici sa Republikom Srpskom. Međutim, tokom večeri situacija je počela da se komplikuje i u Surdulici. Manji požar koji je izbio tokom dana preti da ugrozi kuće u tom gradu. 

Gust dim prekrio je Zaovine, kanjon Belog Rzava, visove Mramorak i Oštrelj. Požar u Kremnima je lokalizovan, a vatrogasci dežuraju na kritičnim mestima.

Linija odbrane od požara sada je na Lipovom Vrhu i Tršanjskoj Glavici, gde se prokopava put kako bi se sprečilo širenje požara ka zaovljanskim zaseocima Graovac i Popovići i šume iznad Mokre gore.

Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić je rekao da vatrogasci prave prosek koji bi trebalo da zaštiti kako se požar ne bi prebacio na drugu stranu.

"Požar je veoma dugačak. Mehanizacija ide sa jedne i sa druge strane, prate ih vatrogasna vozila i vatrogasci. Požar je jako blizu. Dosta je rizičan posao, ali to nam je jedina šansa da zaustavimo požar. Ako vatra tu prođe onda je linija odbrane mnogo dublja i dolazi do velike štete", kaže Nikolić.

Radovan Smiljanić, iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Užica, kaže da su vremenski uslovi bili takvi da je vetar preneo plamen na krošnje i pretvorio ga u pravu vatrenu oluju. Vatrogasci su, zbog toga, morali da se povuku. Niko nije povređen.

Danas su probijeni novi kilometri šumskih puteva. Radnici Nacionalnog parka Tara sekli su stabla kako bi se vatra zaustavila. Domaćinstva u nekoliko ugroženih zaselaka nisu iseljena, ali je sve spremno za evakuaciju ako bude neophodno.

Na Taru su stigla i pojačanja – vatrogaci, vojska, žandarmerija i dobrovoljci. Štab za vanredne situacije u Užicu organizovao je pomoć javnih preduzeća u ljudstvu i mehanizaciji iz svih gradova okruga, i neprestano apeluje da se ne pale ni najmanje vatre na otvorenom.

Na niški aerodrom stigli su i avioni privredne avijacije, nosivosti od 1.500 do 2.000 litara vode, koji bi zajedno sa ruskim avionima trebalo da se uključe u gašenje požara čim to uslovi dozvole. Zbog gustog dima, danas su u gašenju učestvovali samo helikopteri.

Požari na jugu Srbije

Komandir vatrogasne brigade Vedran tašković rekao je za RTS da 18 vatrogasaca u Surdulici sprečava da se požar proširi do kuća u naselju pored autobuske stanice u tom gradu.

Kako javlja dopisnik RTS-a, u toku dana počelo je da gori nisko rastinje, a onda je vetar preneo varnice na krošnje borove šume. 

Od 10 požara, koji su juče izbili u Jablaničkom okrugu, još gori samo na dve lokacije, u selu Donja Lopušnja kod Vlasotinca i u Sijerini kod Medveđe, ali su i ti požari pod kontrolom.

Vatrogasci i dalje gase požar na nepristupačnom terenu iznad sela Milivojce kod Vranja. Kuće nisu ugrožene.

Na području Bujanovca, između Lopardinca i Breznice, gori nisko rastinje i šuma. Požar kod Merdara duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom uglavnom je ugašen.

Privredna avijacija pomagala je u tri navrata u gašenju požara u ataru sela Prepolac u opštini Kuršumlija na administrativnoj liniji prema Kosovu i metohiji koji i pored napora vatrogasaca, policije, Žandarmerije i radnika Srbijašume još uvek nije ugašen.

U gašenju vatre kojom je zahvaćeno desetak hektara suve trave, niskog rastinja i hrastove šume pored privredne avijacije uključili su se i pripadnici Vojske Srbije.

Vlada Srbije sinoć je odlučila da, radi efikasnijeg gašenja vatrenih stihija, zatraži od Ruske Federacije da na niški aerodrom uputi još po jedan avion i helikopter.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво