Читај ми!

Rasprodaje pod lupom

Pred početak školske godine, izlozi su prepuni reklama o sniženjima za školarce. Na inicijativu Ministarstva trgovine, Tržišna inspekcija počinje kontrolu verodostojnosti oglasnih poruka, zbog sumnje da su neke od njih samo trik za povećanje prometa.

U vreme  avgustovskih i prestojećih septembarskih uobičajenih sniženja, Tržišna inspekcija kontroliše verodostojnost reklamnih poruka. Trgovci u Šapcu se pridržavaju oglasa o rasprodaji, pokazala akcija tržišne inspekcije.

Gotovo svaki izlog prekriven je brojnim porukama-sniženje, akcije i procenti.

Predsednik Udruženja potrošaca Šapca Dragana Simić Antonijević kaže da se u ovoj eri sniženja i rasprodaja kupci najčešće suočavaju sa sniženjima koja važe samo za pojedini artikal, dok većina artikala nije na sniženju ili je, kako kaže, vrlo malo snižena.

Kupci se žale i da je sniženih artikala najčešće malo u ponudi, dok su za prodavce akcije    put i do zarade i rasprodaje zaliha.

Mira Đurić, prodavačica kaže da prodaja mnogo bolje ide od kada su popusti.

"Roba koja je na sniženju nalazi u posebnom delu radnje i svaka cena je vidno istaknuta i ne meša se sa novom kolekcijom", kaže njena koleginica Vesna Popović.

Trgovci su u obavezi da reklamni oglasi budu jasni.

Milivoje Krasavac, tržišni inspektor kaže da mora da stoji vrsta podsticaja, sniženje ili akcija i tačno naznačen rok, kao i koliko je popust na koju robu.

Od polovine agvusta inspektori su u šabačkom kraju redovno na terenu.

"U izvršenim kontrolama doneta su dva rešenja o otklanjanju nedostataka za privredne subjekte koji ne poštuju odredbe Zakona o trgovini i Zakona o oglašavanju kojim je predviđena kazna u iznosu od 100.000 dinara do milion dinara za pravna lica i od 100.000 do 500.000 dinara za preduzetnike", kaže Miladinka Jovanović, načelnik odeljenja Tržišne inspekcije Šabac.

Manji broj prekršaja kažu u inspekciji rezultat je prošlogodišnje akcije, jer je mnoge  neadekvatno reklamiranja popusta, kako kažu, "debelo" koštalo.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво