Читај ми!

Tajne jezerca iznad vodopada "Bigar"

Vodopad "Bigar" nedaleko od naselja Kalna, na magistralnom putu Knjaževac-Pirot, svoju lepotu pokazuje svima koji prolaze tim krajem. Ipak, mnogi sa tog izletišta odlaze ne videvši kaskadna krečnjačka jezerca na rečici iznad velikog vodopada.

Mala krečnjačka jezerca neobične plavo-zelene boje vode sakrivena su u gustom rastinju nekoliko stotina metara iznad vodopada "Bigar". Njihove prirodne lepote poznate su, uglavnom, samo lokalnom stanovništvu.

Do njih se može doći kada se ispred vodopada "Bigar" skrene desno na zemljani put prema manastiru Svetog Onufrija ili ako se od vodopada "Bigar" peške krene uzvodno novouređenom pešačkom i biciklističkom stazom.

Ova prirodna lepota danas je malo poznata čak i žiteljima knjaževačkog kraja. Stariji stanovnici Kalne i susednih sela okolinu kaskadnih jezera uraslu u travu i gusto šiblje pamte kao mesto na kome se nekada okupljalo mnogo ljudi o praznicima i na vašarima priređivanim na platou ispred manastira Svetog Onufrija.

Poneko ipak navrati i danas, da odmori pred lepotom vode koja se u gustišu sakriva od pogleda ljudi.

Radmila Todorović iz Knjaževca, koja je bila pokretač obnove obližnjeg manastira posvećenog Svetom Onufriju, oduševljena je lepotom krečnjačkih bazena. Ona kaže da na putu prema manastiru uvek prođe pored kaskadnih jezerca da bi uživala u njihovoj lepoti.

"Ova mala jezera ne samo što su pravi dragulj prirode u knjaževačkoj opštini, nego je i voda u njima toliko čista da se slobodno može piti. Kada smo obnavljali manastir koristili smo vodu iz ovog potoka  za sve naše potrebe", kaže Radmila.

Izvor potoka na kome su se u sredini kratkog toka smestila jezerca i veliki vodopad "Bigar" na njegovom završetku, nalazi se oko trista metara uzvodno od krečnjačkih bazenčića i u narodu je poznat kao "ludo vrelo". Iz njegove hladne i mineralima zasićene vode preko palih grana, stabala i lišća taloži se krečnjak stvarajući brane.

Knjaževački jubitelj prirode Radmilo Žikić redovo obilazi manastir isvraća do kaskadnih jezerca.

"Za ove brane u vodi prvo smo pomislili da su ih napravili dabrovi, međutim ipak je u pitanju samo hemijski proces", kaže Radmilo.

Bigar se hvata za masu drveta u vodi i pravi neprobojnu branu iznad koje nastaje jezero. Iz njega voda ističe pa se preko sledeće prepreke u rečnom koritu bigar opet taloži praveći novu branu i novo jezero.

Na potezu iznad i ispod kaskadnih jezera nekada je žito mlelo dvanaest vodenica. Vodenični kamenovi odavno se ne okreću, a ostaci zgrada urasli su u zelenilo. Zaboravljene su i, za sada, bez nade da će ih neko obnoviti.

Decenijama je zaboravljen bio i manastir Svetog Onufrija iz 15. veka, ali je zahvaljujući dobrotvorima nedavno obnovljen i sada nastavlja svoj život upotpunjujući prirodnu celinu jedinstvene lepote koju čine kaskadna jezerca i veliki vodopad "Bigar".

Okolinu vodopada "Bigar" knjaževačka Turistička organizacije uredila je prošle godine. Postavljene su dve "pečurke" sa klupama za posetioce, kante za smeće i panoi sa obaveštenjima šta se sve može videti u okolini.

Sve je upotpunjeno malim parkingom i pešačkim stazama čime je ova oaza netaknute lepote i zvanično uključena je u turističku ponudu Stare planine kao prirodna atrakcija koju treba obavezno videti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво