Читај ми!

Hiperbarična komora i u Vrnjačkoj Banji

Pacijenti kojima je neopohodno da zbog bolesti koriste hiperbaričnu komoru, sada na terapiju mogu da dolaze i u Vrnjačku Banju. Ovo je, kako kažu, velika ušteda za pacijente iz Istočne, Zapadne i Centralne Srbije.

Osim u Beograd, pacijenti kojima je neophodno da koriste hiperbaričnu komoru, na terapiju mogu da dolaze i u Vrnjačku Banju.

Više od osamdeset odsto pacijenata iz Kraljeva, Kruševca, Čačka, Užica, Kragujevca, Kosovske Mitrovice dolazi na dnevnu terapiju, a oni iz udaljenijih gradova za vreme terapije borave u Vrnjačkoj Banji.

Efekti su u zavisnosti od stepena oboljenja brzo vidljivi. Posebno kod pacijenata koji boluju od dijabetesa, kod kojih su uznapredovale komplikacije i kada im terapija u komori predstavlja poslednju nadu da izbegnu amputacije.

Pojedini pacijenti, posebno sa juga Srbije žale se da malo teže dolaze do uputa od nadležnog Fonda u gradu, ali su izuzetno zadovoljni uslovima i efektima terapije. Uz to, priznaju da im je mnogo jednostavnije i jeftinije da za vreme terapija, koje ponekad traju i do 30 dana, nažu smeštaj u banji.

Tokom dana u hiperbaričnoj komori imaju od tri do sedam uključenja koja traju po 70 minuta na određenom pritisku. Hiperbarična komora je  za 14 osoba. Novina je da deca sa određenim zdravstvenim problemima, a na predlog najčešće neurologa, imaju potpuno besplatne terapije. Indikacija za dolazak u hiperbaricnu komoru je, kažu, dosta.

"One koje uvažava naš Fond zdravstvenog osiguranja su vaskulopatije u najširem smislu, a od vaskulopatija najčešće komplikacije su mikro i makro vaskularne kod dijabetičara, trovanje gasovima, gasne gangrene, kras sindrom, cistitisi", kaže doktorka Leposava Milićević.

Ona kaže da odgovara za sve pacijente koji ulaze u komoru i stoga, kako kaže, smatra svojom obavezom da, u zavisnosti od zdravstvenih problema pacijenata, neke pregleda svakog dana, a druge opet po potrebi.

Doktor Dejan Stanojević direktor Specijalne bolnice "Merkur", u kojoj se leče dijabetičari kaže da je hiperbarična komora upotpunila sve neophodne  tretmane kod komlikacija nastalih dijabetisom.

"Najčešće komplikacije su oslabljena periferna cirkulacija na ekstremitetima, očnom dnu i na bubrezima", kaže on.

Doktor Stanojević dodaje da se lično uverio da ekstremno velike rane kada je zahvaćeno pola stopala, amputirani prsti i noga dolazi do zarastanja rana za deset do petnaest dana.

Saradnja specijalne bolnice "Merkur" i Zdravstvenog centra "Studenica", pacijentima Raškog okruga, osim manjih troškova organizacije, pojednostavila je i odlazak na terapiju. Pacijenti u toku jednog dana  dobiju terapiju i onda nastavljaju svakodnevne obaveze što je za njih velika ušteda.

Direktor ZC "Studenica" u Kraljevu doktor Zvonko Veselinović kaže da je postojanje  Hiperbarične komore u Vrnjačkoj Banji velika prednost za pacijente Raškog okruga i dodao da povremeno za hospitalizovane pacijente organizuju prevoz da dobiju tretman i potom ih  vraćaju na odeljenje ukoliko to njihovo stanje zahteva.

Mogućnost da zdravstveni osiguranici ovog dela Srbije, kojima je potrebno koriste terapiju u hioperbaričnoj komori u Vrnjačkoj Banji i ne odlaze u Beograd, velika je ušteda, kažu, i za Republički Fond zdravstvenog osiguranja.                          

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво