Читај ми!

Put stigao u Čelice

Kada je u novovaroškom selu Čelicama počela gradnja puta, sredstava nije bilo dovoljno, pa su meštanima u pomoć pritekli zemljaci koji žive u Mađarskoj, Nemačkoj i Crnoj Gori. Novi asfaltni put omogućava im izlazak na magistralu i odlazak u dvadesetak kilometara udaljenu Novu Varoš.

Do kuća Pešteraca u Čelicama stigao je asfalt na veliku radost uglavnom starijih meštana pomalo opustelog sela, iz kojeg su mladi, u potrazi za boljim životom, decenijama odlazili u svet.

Vidomir Pešterac, čija je kuća poslednja pod Oštrikom, kaže da se ovde nekada nije moglo lako doći ni peške.

Put su svojevremeno pokušali da iskopaju u stenama, ali ovo sada je pravi. Da je put stigao ranije, smatra Pešterac, možda bi više mladih ljudi ostalo u selu.

Njegovu suprugu Milicu najviše je obradovalo to što će joj deca češće i lepše dolaziti nego do sada. Ranije su, kaže, uvek "yvali da pitaju da li je pala kiša", jer se u tom slučaju nije moglo stići kolima.

Miljko Pešterac kaže da je selo sada mnogo bogatije:

"Bili smo mnogo odsečeni od puta, siromašno selo. Sad smo bogati za put jer imamo pametne glave koje su ostvarile da dođe put tamo gde niko ni pomislio ne bi."

Nisu zaboravili zavičaj

Za izgradnju puta novovaroška opština uložila je oko šest miliona dinara. Kada je ponestalo novca, u pomoć su priskočili meštani koje su životni putevi davno odveli u svet.

Trojica rođaka Pešteraca Ratomir, Dejan i Ilija darovali su svom selu gotovo tri i po miliona dinara za put.

Dejan Pešterac, koji živi i radi u Podgorici, kaže da je to bila inicijativa koju su rado prihvatili, da se vrate korenima i pokušaju da ožive selo, ne samo praznom pričom:

"Evo danas, kad put završavamo, njime će prvo proći svatovi. Možda je i to najava boljih dana."

U novovaroškoj opštini ima više od 400 kilometara seoskih puteva, sredstava za gradnju je malo, pa je svaka pomoć dobrodošla.

Miroljub Šaponjić, direktor Direkcije za izgradnju, kaže da je budžet mali ali da će nastojati da pomognu gde mogu, posebno tamo gde postoji inicijativa građana i pomoć poput one u Čelicama.

Što se samih Čelica tiče, put im otvara nove mogućnosti za turizam, lov, planinarenje.

A možda i pomogne u otkrivanju tajni koje čuvaju ostaci srednjovekovne tvrđave na Oštriku koja je, po predanju, pripadala vlastelinskoj porodici Vojinovićima.

U svakom slučaju, položaj tvrđave, sa koje se može nadgledati čitava limska dolina, svedoči o nekadašnjem značaju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара