Читај ми!

Staza hodočašća

Do Pećinske crkva na Staroj planini do sada stizalo uz mnogo napora, jedva prohodnim puteljkom. Pristupnu stazu finansirala je Svetska turistička organizacija, jer crkva spada u kulturno-istorijske retkosti i pod zaštitom je države od 1981. godine.

Do Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u pećini brda Kalik, u staroplaninskom selu Rsovci, poznatije kao Pećinska crkva, do sada se teško stizalo, uskom i jedva prohodnom stazom, uz mnogo napora.

Na Petrovdan, meštani i njihovi gosti stigli su do Pećinske crkve novom kamenom stazom, kako bi obeležili seosku slavu.

Osamdesetogodišnji meštanin Rsovaca Milutin Ćirić, koji se sa zadovoljstvom popeo do crkve, ne krije ushićenje: "Mi smo tu lazili, što se kaže. Rukama smo grebali da se ukačimo u crkvu, a sad je mnogo lepo."

Stepeništem koje je napravljeno, kaže Dragan Dušković, svako može da se popne i da dođe u crkvu, bez obzira na fizičke sposobnosti.

Mira Kamenović iz Beograda dolazi u Rsovce iz porodičnih razloga, ali i zato što je, kako kaže, Stara planina stvorena za uživanje.

Pećinska crkva je kulturno-istorijska retkost

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla je u steni. U kameni masiv su uklještena vrata, a ikonostas je od običnih drvenih greda.

Na severnom zidu sačuvan je ostatak prvobitnog živopisa - figura Hrista mladenca.
Freska ćelavog Isusa je jedinstvena u pravoslavnom freskoslikarstvu. Pretpostavlja se da je nastala u trinaestom veku i da su je oslikali isposnici sa Sinaja, koji su boravili u ovoj pećini.

Udruženje za očuvanje tradicije i starih zanata "Damsko srce" konkurisalo je projektom za izradu kamene staze kod Svetske turističke organizacije, koja je odobrila 13 hiljada dolara.

"Od izgradnje staze, za samo petanestak dana, povećan je broj turista, autobusi dolaze", kaže Slavica Ćirić, direktorka Zadruge "Damsko srce". "Sada je staza pristupna, lagana je, pad stepenica prilagođen je i za one koji bolesni i nemoćni, tako da mogu lako da se popnu do crkve."

Nema pouzadnih podataka o nastanku Pećinske crkve, ali je zabeleženo da je bila sklonište isposnicima, a kasnije i Srbima koji su bežali od Turaka.

Do danas, ostala je duhovni hram Staroplaninaca, ali i mnogih hodočasnika sa svih strana sveta, koji svakog leta dolaze u Rsovce.


 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво