Spomenik Dragiši Cvetkoviću

Dragiši Cvetkoviću, predsedniku jugoslovenske vlade uoči Drugog svetskog rata, otkriveno spomen obeležje u selu Dadincu kod Vlasotinca. Inicijativu za podizanje spomenika pokrenula braća Slavko i Žarko Krstić.

U vlasotinačkom selu Dadince otkriveno je spomen obeležje nekadašnjem predsedniku Vlade Jugoslavije Dragiši Cvetkoviću (1893-1969), koji je poreklom iz tog sela.

Spomen obeležje podigli su leskovački ginekolog Slavko Krstić i njegov brat, građevinski inženjer, Žarko Krstić pored škole u Dadincu, čiju je izgradnju pomogao Cvetković.

Krstić kaže da je podižući spomenik ispunio svoj san, da na ovim prostorima više ne lebde podele i da bude ispravljena jedna velika istorijska nepravda.

"Dragiša Cvetković je napravio tramvaj od Niša do Niške banje ali je imao ideju da napravi tramvajsku liniju od Leskovca do Crne Trave dolinom reke Vlasine", kaže Slavko Krstić.

Otkrivanju spomen obeležja nekadašnjem novinaru, gradonačelniku Niša, ministru u tri ministarstva Vlade Kraljevine Jugoslavije i predsedniku te vlade u burnim istorijskim vremenima, prisustvovao je veliki broj zvanica, ali i Cvetkovića unuka Milica Ranković i praunuk Ivan Biliškov iz Beograda.

Milica kaže da je otkrivanje spomen-obeležja velika stvar za njihovu porodicu ali i za državu.

"Veoma sam uzbuđena i volela bih da su ovo dočekali i ostali članovi naše familije. Moja majka Zora je živa, ali nije mogla da dođe zbog godina i bolesti. Nisam očekivala da se ovako nešto desi u postojbini moga dede", rekla je Rankovićeva.

Dragiša Cvetković je rođen u Nišu, ali je kao dečak dolazio u Dadince, rodno selo svoga oca Jovana. Potomci njegovih drugova pričaju da je voleo da se kupa u obližnjoj reci, i da je, kada je postao važna ličnost, pomagao seljane.

"Mom dedi je omogućio da služi vojsku u Nišu, da bude bliži porodici", rekao je Dragan Popović, predsednik Mesne zajednice tog planinskog sela u kome ima oko 200 žitelja.

Jedan od trojice idejnih tvoraca spomen obeležja Žarko Krstić ispričao je da je Dragiša i kao čovek na položaju dolazio u Dadince i da ga seljani pamte kao dobrotvora.

"Dadince je još pre Drugog svetskog rata imalo struju jer je Dagiša donirao turbinu koja je crpila vodu iz reke, pa su svi seljani imali sijalicu. Najsiromašnijima je nalazio poslove širom Jugoslavije",  ispričao je Krstić.

Ko je Dragiša Cvetković

Dragiša Cvetković bio je predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije od 1939. do 1941. godine. na čelo vlade Kraljevine Jugoslavije došao je posle Milana Stojadinovića.

Za vreme vlade Cvetkovića i Vlatka Mačeka potpisan je sporazum kojim je između ostalog stvorena banovina Hrvatska.

Istorija ga pamti i kao predsednika Vlade koji je potpisao protokol o Trojnom paktu između sila osovine - Nemačke, Italije i Japana. Osobe koje su mu danas podigle spomenik, međutim, kažu da je on bio heroj jer je tim činom želo da izbegne stradanje svog naroda u skoro porobljenoj Evropi.

Dva dana kasnije, 27. marta, grupa oficira je izvela vojni udar, zbacila Vladu i namesništvo, uhapsila Dragišu Cvetkovića i ostale ministre, a kralja Petra II proglasila za punoletnog i predala mu vlast. Cvetković je ubrzo pušten iz zatvora.

Po ulasku Nemaca u Beograd od Cvetkovića je traženo da sarađuje sa okupatorom, ali je on to odbio i povukao se u Nišku Banju. U aprilu 1941. izbegao je da potpiše kapitulaciju Jugoslavije, kao i ponudu da bude predsednik vlade Srbije.

Okupacine vlasti hapsile su ga u dva navrata i odvodile u logor na Banjici. U septembru 1944. godine pobegao je u Bugarsku, a zatim u Tursku. Iz Istanbula prešao je u Rim, pa u Pariz, gde je i umro. Sahranjen je na srpskom delu pariskog groblja Tijea.

Posle Drugog svetskog rata, po odluci državne komisije, Dragiša Cvetković je proglašen za narodnog neprijatelja i ratnog zločinca i imovina mu je konfiskovana. Okružni sud u Nišu rehabilitovao ga je 2009. godine.

Spomen obeležje u Dadincu je jedino obeležje bivšem predsedniku Vlade Jugoslavije Cvetkoviću na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije. Po njegovim imenu nazvana je i jedna ulica u Nišu.

broj komentara 29 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. dec 2012, 13:59) - nina [neregistrovani]

odgovor na komentar moj deda je doveo struju

Učitelj je bio samo učitelj u selu a gospodin Cvetković je sedeo preko puta Hitlera i potpisivao spas za srbe da ne bude groba i roba

(nedelja, 01. jul 2012, 07:51) - anonymous [neregistrovani]

dragiša

Priznao je autonomnu Banovinu Hrvatsku i na tome mu hvala. Od današnje Vojvodine Banovini je pripadalo : cijeli kotar Šid, Beočin i Petrovaradin.

(nedelja, 01. jul 2012, 05:28) - anonymous [neregistrovani]

Trojni pakt!

Rumuni su potpisali trojni pakt, pa ih niko nije dirao niti oni bilo koga. Odbili su nemački zahtev da pripoje naš Banat. Nisu pravili reublike i pokrajine, pa su sačuvalh državu od raspada.

(nedelja, 01. jul 2012, 04:04) - Jelena Tasic [neregistrovani]

Moj deda je doveo struju u Dadince

Ne zelim da polemisem o"zaslugama"g. Cvetkovica jer smatram da svako u Srbiji ima izgradjen stav o njemu, Smatram da je sramotno pripisivati mu tudje uspehe i zasluge ,jer on NIJe doveo sruju u selo Dadince vec moj deda,ucitelj Dragomir Tasic, i to se dogodilo 6. juna 1945. godine i o tome su pisale novine i 60.tih i 70.tih,Moj deda je bio uvazeni ucitelj koji je od 1921. do 1957.radio u Dadincu i odskolovao generacije izvrsnih intelektualaca po cemu je Dadince mnogo poznatije nego kao rodno mesto oca D. Cvetkovica.Bio je ucitelj i dr. Slavku Krsticu te me cudi odakle njegovom bratu ovaj netacan i lazan podatak. Zelja da se ne zaboravi i ovekoveci bivsi premijer netreba da znaci da ga treba kititi tudjim perjem.Imati struju jos te davne i ratne 1945. samopregorom ucitelja i mestana je podvig zlata vredan.Slavite Cvekovica i raspravljajte o NJEGOVIM i SAMO NJEGOVIM ZASLUGAMA.Ideopoklonstvo i klanjanje politicarima nikome nije donelo dobro.

(nedelja, 01. jul 2012, 03:28) - anonymous [neregistrovani]

Na zalost

Na zalost uvuceni smo u rat demonstracijama koje su oganizovane i kojim je rukovodjeno iz Londona. Vlada Cvetkovic-Macek je uspela u svemu, osim sto nisu prevideli podle engleske planove. Poseratna propaganda uspesno sakriva sve britanske zlocine (zversko bombardovanje Nemacke, bezrazlozno bombardovanje Jugoslavije, progoni i steljanja u Grckoj)...Istoriju pisu pobednici nazalost.

(nedelja, 01. jul 2012, 02:21) - Рокосовски [neregistrovani]

Анегдота

везана за Драгишу Цветковића:"Дође он негде у Јужну Србију, одакле је и потицао и одржи говор на неком митингу." На крају каже народу да ко год има неко питање, нека напише на папиру и њему преда, а он пошто нема времена, тек ће касније да их погледа и свакоме одговори. Народ напише своја питања и дају му све листиће, а он их стави у шешир-цилиндар, који је можда баш и на овој слици. Када је полазио возом за Београд, народ га поздравља, а он скине шешир и поздравља народ, а листићи испадају из шешира...

(nedelja, 01. jul 2012, 02:13) - anonymous [neregistrovani]

ludilo

Dobro je da se desio puc, inace opet bi ginuli ali na ruskom fronu u prvim borbenim redovima.Vidite dali su nemci bili u najtezim bitkama u Rusiji ili to su bili poljaci, ukrainci,hrvati, bugari,litvanci....

(nedelja, 01. jul 2012, 00:04) - MiLoRaD [neregistrovani]

"Narod pametniji"

Da je bilo više ovakvih Srpskih političara, Naravno da bi danas bilo više Srba a i verujte i Srbija bi bila razvijenija i bogatija.

(subota, 30. jun 2012, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

Antifasisticka zemlja

Zar zemlja koja je iznedrila dva antifasisticka pokreta, rehabilituje i podize spomenik coveku koji je sa fasistima potpisivao ugovor. E, zemljo medju, znate kako ide dalje.

(subota, 30. jun 2012, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

mile

Čitajte više. Pre potpisivanja Kraljevska vojska Jugoslavije imala je municije za šest (6) dana ratovanja. Vojna tehnika zastarela. Pa samo ludak nebi potpisao onakav ugovor. Više čitanja knjiga i dokumenata.