Читај ми!

Mlado selo Šljivova

Iako do Šljivove nema dobrog puta ni asfalta, ovo selo u okolini Krupnja nije, poput mnogih u Srbiji, opustelo. Mladi ljudi ga ne napuštaju, a mnogi koji su otišli u potrazi za poslom sada se vraćaju u rodni kraj.

Šljivovčani ostaju u selu do kog se stiže makadamom deset kilometara uzbrdo od Krupnja. Beton nije ništa bolji od prašine, kažu, a rad u gradu ili čekanje na posao nisu prihvatljiviji od voćnjaka i pašnjaka.

"Živim na deset minuta od Krupnja, a neko kaže živim deset minuta od centra prevozom u Beogradu", kaže Zlatomir Timotić iz Šljivove. "Prednost je što sam u prirodi, u svom selu gde je tiše, mirnije i lepše."

Učiteljica Dragica Đokić kaže da će od septembra u školske klupe sesti pet novih učenika.

"Samo da nam država malo pomogne, mnogo toga bismo mogli da uradimo", ističe Slobodan Srećković koji kaže da može da se živi na selu, ali ako se radi. "Imamo struju i telefon."

U Šljivovi, na visini od 700 do 900 metara nema neobrađene zemlje, jer se svaki kvadratni metar može upotrebiti korisno, obraditi i na njemu nešto zasaditi.

Slobodan Aćimović naglašava da poljoprivreda kao posao nije nimalo laka, jer ima dosta posla i ulaganja, a Ljubiša Aćimović dodaje da bi se dobro živelo od malina, šljiva, kupina i krompira, čime se oni isključivo i bave, kada bi im platili njihov proizvod.

U 150 domaćinstava često zajedno živi više generacija. Uprkos teškim uslovima u ovom planinskom kraju, mladi ostaju na porodičnom gazdinstvu i zasnivaju svoje porodice. Imaju školu i prodavnicu, a nadaju se, kako kažu, i asfaltiranom putu i izgradnji mini hladnjače, što bi im donelo sigurniju budućnost.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво