Читај ми!

Evropsko selo u Banatu

Banatsko selo Ostojićevo jedno je od retkih u Srbiji iz kojeg mladi ne odlaze. Dok je u mnogim vojvođanskim selima sve više napuštenih kuća, u Ostojićevu se broj stanovnika uvećava, a doseljavaju se i stranci.

Da vojvođanska sela polako odumiru pokazuje i podatak da u Pokrajini ima oko 20.000 praznih seoskih kuća. Jedno od retkih naselja koje je u stalnom razvoju je Ostojićevo, na severu Banata, gde u slozi žive Srbi, Mađari, Poljaci i meštani drugih nacionalnosti.

Ostojićevo bi odavno bilu u Evropskoj uniji, kažu meštani, kad bi uslov bile ruže koje ovdašnji uzgajivači godinama izvoze u Holandiju i Englesku.

Ištvan Budai ruže gaji desetak godina i godišnje proizvede oko 10.000 komada, a kako kaže, proizvodnja se isplati zbog dobre zarade.

Selo osnovano pre 800 godina, danas ima tri hiljade stanovnika i neprekidno se razvija.

Antonije Cicmil, predsednik Mesne zajednice, kaže da je poslednjih godina njegovo selo veliko gradilište:

"Asfaltirano je oko 40 kilometara puteva, izgrađeni su kanali za  kišnu kanalizaciju i kanali za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, a u uređuju se i atarski putevi. Završena je rekonstrukcija škole, u toku je adaptacija ambulante, a urađen je i projekat kanalizacije."

Svi se razumeju bez obzira na to kojim jezikom govore

Sa zavidnim brojem od trista učenika, osnovna škola u Ostojićevu, iz koje su ponikla tri akademika, jedna je od uspešnijih u Vojvodini.

Đaci uče pet jezika u školi, koja je zbratimljena sa dve škole iz Budimpešte i Visle. Poznati su i po likovnoj koloniji koja se održava svake godine, krajem avgusta.

Pre desetak godina svoj dom u Ostojićevu našao je Englez Den Hagton, sa suprugom Mintrom, Tajlanđankom, koja obožava srpsku kuhinju. Pola na engleskom, a pola na srpskom kaže da voli da kuva sarmu, kiseli kupus, šunku, pasulj i boraniju.

Aktivna su tri kulturno-umetnička društva, četiri sportska kluba, a tu su Aktiv žena, Udruženje lovaca i Konjički klub koji godinama, krajem maja, organizuje smotru radnih konja i paradnih zaprega.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво