Читај ми!

Prvi mašinovođa pruge Beograd–Bar

Ulaskom Titovog plavog voza u stanicu u Baru 1976. zvanično je puštena u rad pruga Beograd-Bar. Decenijama izazov za graditelje, postala je to i za mašinovođe, a prvim vozom koji je tom prugom prošao upravljao je Slavoljub Potić.

Kada je pre 36 godina u rad puštena pruga Beograd - Bar, jedan od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena u Evropi, prvi voz do stanice Bar dovezao je Slavoljub Potić. Danas, 80-godišnji mašinovođa penzionerske dane provodi u Velikom Jovanovcu kraj Pirota.

Decenijama izazov za graditelje, pruga Beograd - Bar, tada je postala izazov za mašinovođe. "Plavi voz" ušao je u stanicu u Baru, 30. maja 1976. godine. Iako je dolazak Tita bio znak da je pruga Beograd - Bar puštena u rad, to nije bio prvi voz koji je prošao ovom prugom.

Još 8. maja, mašinovođa Slavoljub Potić i trojica njegovih kolega, barskom prugom, provezli su novinare iz celog sveta. Toga dana, Slavoljub je desetak minuta pre Plavog voza, u stanicu dovezao takozvanu prethodnicu.

Od svih uspomena iz tog vremena, najdraži mu je zlatnik koji je na poklon dobio od profesora Andrije Đurovića. Zlatnik je zaveštanje Jova Đurovića, prvog radio telegrafiste na Balkanu, koji nije doživeo završetak izgradnje pruge Beograd - Bar.

Iako su se u to vreme mnogi plašili pruge Beograd - Bar, Slavoljub Potić, diplomac prve generacije škole za motorovođe, kako kaže, nikada nije osećao strah dok je upravljao lokomotivom.

Danas, kada je na pruzi, Slavoljub kaže da oseća veliku tugu. Povremeno je vozio i čuveni Plavi voz, a poslednji put je to, kaže, bilo 1984. godine kada je u njemu bio predsednik Francuske Miteran. Dve godine kasnije otišao je u penziju.

Železnici, kaže Slavoljub, duguje mnogo, jer ga je školovala i othranila mu porodicu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво