Читај ми!

Rimsko lutkarsko pozorište u Kruševcu

Posle nedavnog gostovanja lutkarskog pozorišta iz Kine, u kruševačkom pozorištu nastupile su njihove kolege iz Italije. Saradnja sa Teatrom Verde iz Rima uspostavljena je preko Italijanskog instituta za kulturu i umetnost.

Nekoliko glumaca i četrdesetak marioneta, uz raznovrsnu i uzbudljivu muzičku pratnju, bilo je dovoljno da se premosti jezička barijera.

Najmlađi Kruševljani u publici saživeli su se sa nespretnim dirigentom koji pokušava da ukroti čitavu vojsku lutaka kako bi izvele zahtevne muzičke numere.

Nekima se najviše svidela muzika, nekima lutke balerine, ali nikome nije smetalo što govore na italijanskom, jer su se glumci potrudili da ih publika razume.

Komad je inspirisan bajkama. Muzika obuhvata sve epohe, od Baha do Bitlsa, od napolitanske tarantele do Rosinija. Pored umetničkog, ovaj projekat ima i obrazovnu vrednost, pa je uvršten u didaktičke programe više od četiristo škola u Italiji.

"Mi smo pozvani na festival u Subotici. Kad smo već tu, prihvatili smo poziv kruševačkog pozorišta i veoma se radujemo ovako dobrom reakcijom vaše dece", rekla je Veronika Olmi, glumica Teatra Verde i najavila da će igrati i u Beogradu.

Negovanje publike

Teatar pod Bagdalom karakterišu brojna gostovanja i turneje u zemljama regiona, ali i želja da matičnu scenu ustupe gostujućim pozorištima iz Srbije, a sve češće i  iz inostranstva.

"Nedavno smo imali pozorište iz Kine, sada Italije. Prošle godine gostovali su umetnici iz Egipta, Japana, Rusije i Bugarske", kaže mr Spasoje Milovanović, dramaturg kruševačkog pozorišta. "Jednostavno, veliki broj kontakata ali i dobrih prijatelja."

U Kruševcu se posebna pažnja poklanja najmlađoj pozorišnoj publici, koja je i najbrojnija. Za kraj sezone,  matični ansambl će ih obradovati još jednom premijerom - predstavom "Pinokio" na kojoj se uveliko radi sa rediteljem Zoranom Lozančićem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво