Читај ми!

Život u oronuloj kući

U staroj pomoćnoj zgradi, bez osnovnih uslova za život, u okolini Loznice živi Marica Ilić sa troje dece. Od minimalca koji zaradi šivenjem kod privatnika ima, kaže, tek da prehrani decu. Ilići nemaju pravo na socijalnu pomoć.

Neredovna plata samohrane majke od 15.000 dinara, u kući sa oronulim krovom, svakodnevica je porodice Ilić iz okoline Loznice. Uprkos životu u nehumanim uslovima sa troje dece, Marica nema pravo na socijalnu pomoć.

Bez obzira na to što nemaju nikakvu pomoć, Ilići ni od koga ne traže ništa. Skromni su, rade koliko mogu i, kako kažu, maštaju da će jednog dana imati bolje uslove za život.

"Najviše bih želela da imaju siguran krov nad glavom, ostalo će samo po sebi doći i to mi je najbitnije", kaže Marica Ilić. 

Najstariji Nemanja završio je školu pre tri godine. Za dalje školovanje nije bilo mogućnosti.

"Razmišljam o tome da radim sa računarima, da ih sastavljam i popravljam. Volim da radim kao programer, ali ne mogu, jer sam morao da napustim školu", kaže Nemanja.

Nataša razmišlja šta će da radi posle završetka osnovne škole. Vreme provodi kao i većina njenih vršnjaka.

Najmlađa Nina odrasla je pre vremena i razmišlja o tome kako će sebi, ali i drugima graditi velike kuće i biti arhitekta. "Volim da crtam i da pravim kuće", kaže Nina.

Gomila šljunka ispred kuće uliva nadu Ilićima. Škola je sa Mesnom zajednicom pokrenula akciju za obnovu njihove kuće. Potrebno im je, kažu, sve: građa, crep, prozori.

Siromaštvo u Srbiji najviše pogađa decu i stare, a, prema istraživanjima, najugroženija su deca do četrnaest godina.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво