Читај ми!

Alto Gradimento iz Alibunara

Italijanska firma "Alto Est" otvorila je u Alibunaru fabriku ženske obuće. Posao je dobilo 130 radnika čija je prosečna plata oko 24.000 dinara, a većina njih morala je da se prekvalifikuje.

Od 20.000 stanovnika opštine Alibunar, oko 3.000 ih je bez posla. Svako novo radno mesto je dragoceno, a od početka ove godine, zahvaljujući investitoru iz Italije zaposleno je 130 radnika.

Fabrika obuće "Alto Est" iz Ankone odabrala je Alibunar za otvaranje novih pogona, jer ovde je već postojala sva neophodna infrastruktura za ovakvu vrstu posla.

Jon Magda predstavnik preduzeća "Alto Gradimento" kaže da Italijani planiraju da iz Rumunije u našu zemlju presele i ostatak proizvodnje.

"Oni žele da iz naše zemlje izvoze u Rusiju oko 200.000 pari obuće i trenutno su u pregovorima sa nekoliko gradova oko pravljenja bescarinske zone", kaže Jon Magda.

U Alto Estu trenutno je zaposleno 130 radnika čija je prosečna plata oko 24.000 dinara. Većina njih je moralo da se prekvalifikuje.

Nada Tanasković kaže da joj ovaj posao mnogo znači iako je mala plata, jer bez posla je i svaki dinar joj dobro dođe, a njena koleginica Rozalija Černak napominje da je Alibunar mala i nerazvijena opština u kojoj posao ne može da se bira.

U fabrici obuće najviše je prekvalifikovanih radnika, jer na tržištu rada nema dovoljno obućara. Mesečno bi trebalo ovde da se napravi oko 15.000 pari ženske obuće, ali za sad zaposleni uspevaju da ispune 50 odsto od planirane proizvodnje.

Jonel Turkoane, direktor fabrike se nada da će vremenom i radnici postati produktivniji.

"Nije dobro što je većina radnika nekvalifikovana za posao koji obavlja, ali takvo je trenutno stanje na tržištu rada i moramo da se snalazimo. Dovozimo ljude iz Debeljače, Banatskog Novog Sela i Pančeva, jer u našoj sredini ne možemo da pronađemo dovoljno kvalitetnih radnika", kaže Turkoane.

Do kraja godine ovde planiraju da zaposle ukupno 250 ljudi i biće im potrebni i obučeni radnici i iz okolnih mesta u Južnom Banatu. Italijani proizvode oko 700 modela ženske obuće koja će se uskoro prodavati i u Alibunaru po fabričkim cenama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво