Читај ми!

Burna noć u Zrenjaninu

Nauka, arheologija, muzika i, pre svega, umetnost obeležili su zrenjaninsku Noć muzeja. Vrata posetiocima otvorile su gradske ustanove kulture, a raznovrstan program upotpunili su dečji maskenbal, tribine o modernoj umetnosti, koncerti i pozorišne predstave.

U ovogodišnju Noć muzeja uključeno je deset zrenjaninskih institucija kulture koje su otvorile vrata brojnim programima namenjenim najmlađima, ali i ljubiteljima nauke koji su imali priliku da se upoznaju sa zanimljivostima iz fundusa arhiva, muzeja i galerija.

Narodni muzej u Zrenjaninu za Noć muzeja pripremao se dva meseca.

"Otvorili smo vrata u 18 časova i već je veliki broj posetilaca željno iščekivao da vidi šta smo ovog puta pripremili da prikažemo javnosti, što se inače retko vidi", rekla je Sanja Vrzić iz zrenjaninskog Narodnog muzeja. "Ove godine mogli su to da vide na dvanaest lokacija u gradu."

Najmlađima je najzanimljivija bila postavka "Tesla iz drugog ugla". Predstavljeni su neki od izuma velikog naučnika: neonska cev koja u ruci gori u blizini transformatora i čuveno rotirajuće metalno jaje.

Arheološka radionica u kojoj se prave otisci i replike sa nalazišta ili nakit iz neolita i ove godine je privlačio pažnju mladih, pa čak i predškolaca.

Jedna od atrakcija u zrenjaninskoj Noći muzeja, u predizbornoj večeri, bila je drvena glasačka kutija iz 1946. godine, kada se glasalo za kralja ili za Tita. Tu su i izborne gumene kuglice sa žigom tadašnje FNRJ.

"Jugoslavija je tada, posle Drugog svetskog rata, imala oko petnaest miliona građana", kaže kustos Narodnog muzeja Vidak Vuković. "Na izbore je izašlo, kako kažu podaci, 87% građana s pravom glasa, a više od 90 odsto opredelilo se za listu Narodni front, čiji je nosilac bio Josip Broz Tito."

Za Noć muzeja, izložbe su priredili i Savremena galerija, Arhiv i mladi umetnici - postavkama u objektu poznatom kao Pinova vila koji, od pre nekoliko godina, nosi i neslavno ime Muzej destrukcije.

Šaren i zanimljiv program ovogodišnje manifestacije, upotpunili su i dečji maskenbal, tribine o modernoj umetnosti, koncerti i pozorišne predstave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво