Читај ми!

Ćirom u Jevropu

U užičkoj Noći muzeja otvorene su izložbe u Gradskoj galeriji, Istorijskom arhivu i Narodnom muzeju. Najveću pažnju Užičana, ipak, privuklo je podsećanje na dolazak prvog voza u varoš, pre tačno stotinu godina.

U "srpskom Sibiru kome je priroda dala samo brda i vrleti" prvi voz dočekan je uz kanonadu i muziku. "Protin voz", kako je tada nazvan, stigao je zahvaljujući dugom i upornom zalaganju užičkih političkih i privrednih prvaka, pre svega prote Milana Đurića.

Užički poslanici u Skupštini Kraljevine Srbije bili su i inicijatori gradnje, objašnjava autor izložbe Bogić Krasić, muzejski savetnik. Pruga je povezala Užice sa drugim razvijenim krajevima Srbije.

I ma kako iz ove perspektive izgledao spor i neudoban, "Ćira" je stizao tačno po redu vožnje, pa su Užičani i satove po njemu navijali.

Miodrag Gluščević se seća kako je u užičku gimnaziju putovao iz Požege:

"Voz iz Beograda dolazio je svaki dan u Požegu u 6 sati i 1 minut, a u Užice u 14 minuta do 7. Pošto su časovi počinjali u pola 8 bilo je vremena i za lepinju."

Dolazak ćire potisnuo je kiridžije i označio kraj palanke u kojoj su, kažu horničari, "mačke spavale na sred ulice" i Užice ubrzo uveo u privredne centre.

Od kako je, kako piše tadašnja štampa, "Užice vezao za Jevropu", ćira je pola veka tutnjao preko brda i dolina, a onda sasvim utihnuo - sve do obnove Šarganske osmice.

Da je ćira i stoleće posle u modi govori i to što je Šarganskom osmicom za jedan dan, uoči Noći muzeja, putovalo više od hiljadu ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво