Vojni lekari u selima Medveđe

Vojnomedicinski tim 3. brigade Kopnene vojske pregledao je oko dve stotine meštana najudaljenijih brdsko-planinskih sela u opštini Medveđa koja nemaju zdravstvenu ambulantu.

Pripadnici 3. brigade Kopnene vojske organizovali su akciju "Vojni lekar na selu" u opštini Medveđa.

Ni kiša koja je padala, ni kilometar-dva koliko su pojedini pešačili do škole nisu predstavljali problem gorštacima iz Đulekare da dođu na zdravstveni pregled.

Vest da je u selo stigao vojni medicinski tim i da su u učionici napravili pravu malu ambulantu obradovala je meštane. Strpljivo su čekali u redu i Srbi i Albanci.

"Ovo nam mnogo znači. Kad bi bilo i češće, bilo bi dobro", kaže Stanimirka Đokić.

Meštanima nije jednostavno da odu lekaru, jer je najbliža ambulanta udaljena dvadeset kilometara.

Za majora dr Zorana Lazarova i medicinskog tehničara bilo je dosta posla. Merili su krvni pritisak, proveravali šećer u krvi, EKG, kardiološki pregled. Neke meštane su uputili na dalja ispitivanja.

"To su uglavnom ljudi sa hroničnim oboljenjima koji već imaju određene terapije i lekove", kaže major Zoran Lazarov.

"Vojni lekar na selu" je akcija koju od početka godine drugi put uspešno organizuju pripadnici 3. brigade Kopnene vojske.

Prema rečima poručnika Predraga Milićevića, referenta za odnose s javnošću, vojnomediicnski tim obilazi uglavnom opštine i sela u brdsko-planinskom području, sa starim domaćinstvima i koja su udaljena od zdravstvenih ustanova.

U četrnaest sela Kopnene zone bezbednosti u opštini Medveđa živi 2.700 ljudi, a osamdeset odsto su staračka domaćinstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи