Читај ми!

Život po diktatu pesme

Na 43. Drainčevim književnim susretima U Prokuplju, uručena nagrada ovogodišnjem laureatu, pesniku Andreju Jeliću Mariokovu, za zbirku pesama "Raskućeni stihovi".

Ovogodišnji dobitnik Drainčeve nagrade za najbolju zbirku pesama je Andrej Jelić Mariokov, za knjigu "Raskućeni stihovi", u izdanju beogradske "Beoštampe".

Andrej Jelić Mariokov rođen je devet godina posle Drainčeve smrti. Poezija bandita poete nagnala ga je, kako kaže, da u životu i u poeziji traži sopstvenu Okeaniju:

"Od kad sam pročitao i naučio napamet Darinčevu pesmu Ma boem, ta pesma je, na neki način, postala plan moga života. Ja, evo, ovih četrdesetak godina živim po diktatima te pesme."

Zbirka pesama "Raskućeni stihovi" ponela je prestižnu pesničku nagradu jer se nalazi u saglasju sa Drainčevim buntovničkim pogledom na svet. spevana je u skladu sa boemskom prirodom Drainčeve lirike.

"U ovoj knjizi, na neki način, ima Drainca zato što su u ovoj knjizi pesme koje govore o bolu života i o radosti življenja kroz taj bol", kaže Mariokov. "To je ono što je i u Drainčevoj poeziji prisutno."

Pesničke misli i emocije Andreja Jelića Mariokova su beskompromisne - i prema prošlosti i prema savremenom trenutku:

"Druže Drainče, otvori vrata na srcu, kao na crnoj kutiji."

Ne žalite me: ja sam za života
kao plačna vrba proplakao za sobom

"Drainčevi pesnički susreti" održavaju se od 14. do 18. maja u četiri opštine Topličkog okruga. Tokom pet dana, koliko traje ova manifestacija, učesnici će gostovati u Blacu i Trbunju, Drainčevom rodnom selu, gde se ispred spomen-kuće održava pesnički recital.

Specijalni gost ovogodišnjih Drainčevih susreta je pesnik Matija Bećković, a specijalna nagrada biće dodeljena i rokeru Bori Đorđeviću za višedecenijski doprinos srpskoj poeziji.

Pesnici će se susresti sa ljubiteljima poezije u Kuršumliji i Žitorađi, a oni koji pišu za decu posetiće i osnovne škole u tom kraju.

Manifestacija "Drainčevi dani" organizuje se u Prokuplju od 1966. godine. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i opština Prokuplje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво