Читај ми!

Pregled koji spasava život

Za dve i po godine, na mobilnom mamografu u Jugoistočnoj Srbiji pregledano je više od 40.000 žena. Na tom aparatu otkriveno je blizu 300 karcinoma dojke, uglavnom u ranoj fazi, kada je procenat izlečenja 90 odsto.

Rano otkriven rak presudan je za izlečenje, ali ipak, malo žena, bez simptoma ili genetskog rizika za karcinom, odlazi na mamografski pregled.

Šezdesetogodišnja Zvezdana Tasić iz Knjaževca, nakon izlečenja karcinoma dojke, normalno živi, a na to je, kako kaže, presudno uticalo rano otkrivanje bolesti i to slučajno, mobilnim mamografom.

"Nisam planirala pregled, ali je došao taj autobus iz Niša i ja sam otišla da se pregledam. Tada su mi otkrili rak na levoj dojci", kaže Zvezdana.

Mobilni mamograf niškog Kliničkog centra, jedan od dva u Srbiji, trenutno je u Doljevcu, gde se svakodnevno pregleda pedeset do sto žena.

Većina njih, kako kažu, ne bi išla u Niš na pregled, jer je potrebno da se zakaže, a ovako im ne treba ni uput, samo zdravstvena knjižica.

Kamion sa mobilnim mamografom već dve i po godine obilazi Srbiju, a u njemu je pregledano više od 40.000 žena.

"Doljevac je opština koja sa dvadesetak hiljada žitelja ne spada u velike opštine, a odziv je bio toliki da smo pregledali jednu trećinu ciljane grupe žena", kaže direktor Klinike za radiologiju KC Niš Petar Bošnjaković.

Baš na ovom aparatu otkriveno je blizu 300 karcinoma dojke, većina u ranoj fazi, kada je procenat izlečenja 90 odsto.

U ranoj fazi rak dojke ne može se napipati, niti izaziva bolove, a otkriva se jedino mamografijom. Niški radiolozi kažu da nastoje da ovaj aparat stigne do najudaljenijih mesta i do što većeg broja žena.

Svake godine oko 1.900 žena u Srbiji umre od karcinoma dojke. Najveći broj njih na mamografski pregled dolazi u kasnoj fazi bolesti, kada medicina ne može mnogo da učini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи