Читај ми!

Brat i sestra - đaci generacije

Prema broju osvojenih nagrada na republičkim takmičenjima, Srednja ekonomska škola u Kruševcu svrstava se među tri najbolje u zemlji. Samo u poslednjih mesec u školu su stigla tri priznanja - i sve ih je zaslužio jedan đak.

Funkcije, polinomi, trigonometrija - na stotine zadataka Aleksandar Milojević, maturant kruševačke Ekonomske škole uradio je na tabli pod budnim okom Svetolika Ružića, razrednog starešine i najdražeg mentora, uz čiju je nesebičnu pomoć, tri puta osvajao nagrade na republičkim takmičenjima.

"Aca je vredno, pošteno dete", kaže Svetolik Ružić, profesor matematike. "Što se matematike tiče, o tome govore sva priznanja koja je osvojio tokom ove četiri godine koliko mu ja predajem - dva prva, jedno treće i jedno četvrto mesto u Republici. I ranije sam imao uspeha sa đacima na takmičenjima , ali ovakvo dete još nisam imao."

Aleksandar je jednako omiljen i među profesorima, i među vršnjacima.

"Aca je veoma dobar drug, i u školi i van škole", kaže Vladimir Pelić, učenik 4. razreda. "Svima hoće da pomogne, da objasni gradivo. Zajedno izlazimo, idemo u teretanu vikendom."

Tamara Rakić kaže da je Aleksandar popularan i među devojkama: "Nije štreber, samo je dobro organizovan. Sve stiže. Ide i na plivanje."

Sa tri republičke nagrade samo u jednoj školskoj godini, a pet tokom srednjoškolskog obrazovanja, Aleksandar je postao najuspešniji učenik u 73 godine dugoj istoriji kruševačke Ekonomske škole.

Ponos kruševačke konomske škole

Njegovi profesori veruju, a pokušaće to i da potvrde, da je sa tim rezultatima Aca trenutno najbolji od svih đaka u ekonomskim školama u Srbiji.

"U osnovnoj školi sam dosta lutao. Takmičio sam se iz matematike, fizike, biologije, informatike, istorije", priča Aleksandar. "Kada sam upisao srednju školu opredelio sam se za matematiku, jer takmičenja iz stručnih predmeta počinju u četvrtom razredu. Za rezultate koje sam postigao trebalo mi je dosta vremena. Varaju se oni koji misle da je lako. Treba mnogo rada, ali ako se rad i vreme dobro organizuju, sve se postiže. U školi imam društvo sa kojim se redovno družim i izlazim."

Dobre takmičarske rezultate Aleksandar beleži i u plivanju, koje trenira već pet godina. Uspevam sve da uskladi i to smatra svojim najvećim uspehom.

Osim iz matematike, Aleksandar je ove godine izborio plasman na još dva republička takmičenja: iz Računovodstva, u Vranju, gde je bio prvi, i iz Osnova ekonomije gde je, krajem aprila u Aranđelovcu, takođe osvojio titulu najboljeg.

Ubedljive pobede i izuzetan kvalitet prikazanih radova Aleksandru će omogućiti da na prijemnom ispitu za Ekonomski fakultet ne polaže Osnove ekonomije, i da kao budući student bude oslobođen polaganja prva dva kolokvijuma iz računovodstva.

Aleksandar je vredan, pametan, ambiciozan, odgovoran i svakome bi bilo zadovoljstvo da radi sa takvim đakom, kaže Violeta Đaković, profesorka ekonomske grupe predmeta:

"Za takmičenje iz Osnova ekonomije, ozbiljno smo se spremali još od januara, radili smo temeljno, ali ono što je najvažnije on je pokazao sam tokom takmičenja."

Odlično poznavanje engleskog jezika i školski rezultati omogućili su mu da prošle jeseni, sa još trinaestoro mladih iz Srbije, nedelju dana provede u obilasku Poljske kako bi bliže upoznao EU. Sličan cilj imao je i tromesečni projekat "Zvono za Evropu" na kojem je učestvovao na predlog profesorke informatike.

Ponosni na svoju decu

Najponosniji na činjenicu da je Aleksandar đak generacije bio i u osnovnoj i u srednjoj školi, a da je ove godine to postala i njegova mlađa sestra Aleksandra, učenica OŠ "Vladislav Savić Jan" u Parunovcu, svakako su njihovi roditelji.

Osim što su uspešni u školi i sportu, pomažu i u kućnim obavezama, kaže njihov otac Dušan Milojević:

"Važno je decu usmeriti na pravi put, pomoći im da prepoznaju prave vrednosti i odrede cilj ka kome će težiti, i usmeriti svu energiju. Oni su mladi, puni su energije, radoznali su. Zato je strpljenje veoma bitno i, naravno, roditeljska ljubav."

"Trudimo se da im budemo podrška u svakoj prilici i da budu još bolji, pre svega da budu dobri ljudi, a ostalo će doći samo po sebi", kaže Gordana Milojević. "U tome nas podržavaju i baka i deka. Važno nam je da budemo prava celina i da ih iz takve porodice pošaljemo na pravi put."

Aleksandru očekuje upis u srednju školu, Aleksandra - prijemni ispit na Ekonomskom fakultetu. Žele da nastave porodičnu tradiciju, jer su istu srednju školu i fakultet završili, pre roka, i njihovi roditelji.

Aleksandra kaže da joj je brat najveća podrška i da joj mnogo pomaže, ali da je to što je on postigao za nju i "veliki teret", jer svi od nje očekuju da postigne toliko, možda i više:

"Za sada dobre rezultate imam u takmičenjima iz matematike i fizike, medalje sa turnira u odbojci, a jednoga dana se nadam da ću postati uspešna poslovna žena i dobar menadžer."

Aleksandar ima nešto drugačije planove: kaže da će se truditi da sve što je naučio, i što ću naučiti u daljem školovanju, primeni u nekoj sferi života koja će doneti nešto bolje zemlji:

"Ako bih sada mogao da biram, želeo bih da kao uspešni menadžer vodim neku svetsku kompaniju ili da imam svoju revizorsku kuću. Ako se desi da zabeležim neke velike uspehe u sportu neću se ljutiti!"

Svi koji ih poznaju ne sumnjaju da će u ostvarivanju snova uspeti. Zalog su dosadašnje nagrade i stipendija Fonda za mlade talente.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи