Читај ми!

Oplaneti se u Knjaževcu

U okviru ekološke kampanje „Oplaneti se. Recikliraj!" koju u Srbiji sprovode Balkanski fond za lokalne inicijative i Zelena lista Srbije, u Knjaževcu je održana osma lokalna akcija prikupljanja otpada za reciklažu.

Pozivu lokalne ekološke organizacije „Zelena zona", da se priključe akciji i donesu svoje nepotrebne stvari koje mogu da se recikliraju, Knjaževčani su se rado odazvali i za kratko vreme prikupljena je veća količina stare bele tehnike, kućnih električnih aparata i drugog elektronskog otpada.

Najvredniji su, ipak, bili učenici osnovne škole „Dimitrije Todorović Kaplar" i knjaževački gimnazijalci.

Đaci su sakupili otpadni materijal i onda ga reciklirali na svoj način - napravili su prava mala umetnička dela od limenki, kartonskih kutija, plastičnih flaša i starog papira.

Učenici knjaževačke gimnazije i članovi ekološke sekcije „Eko Gim", prikupili su više od 200 kilograma elektronskog otpada.

"Sa dvojicom drugara i ljudima iz Zelene zone obilazio sam domaćistva po gradu i pomagao u sakupljanju starog papira, plastike i električnih uređaja", objašnjava Vasilj Kinđer, učenik drugog razreda knjaževačke gimnazije.

"Obišli smo nekoliko gradskih ustanova, škole i dolazili po po pozivu građana da preuzmemo otpad koji su oni sakupili."

Jagoda Nakić, profesorka biologije i osnivač sekcije "Eko gim" ističe dobru saradnju sa "Zelenom zonom", sa kojom ekološka sekcija učestvuje u realizaciji projekta uređenja posebne učionice od recikliranog materijala u jednom delu školskog dvorišta:

"Ta neobična učionica na otvorenom imaće edukativni i kreativni deo i trebalo bi da bude završena do početka juna."

Akciju "Oplaneti se. Recikliraj!" u Knjaževcu pomogle su i firme koje se bave reciklažnim biznisom.

Oni su se odazvali pozivu knjaževačkih gimnazijalaca, ali su im, prema rečima Zorana Stanojevića iz zaječarske "E reciklaže", stare stvari donosili i građani:

"Zadovoljni smo akcijom i posebno činjenicom da počinje da se kod ljudi budi i svest o neophodnosti očuvanja životnog okruženja. Građanima smo dali odgovore na mnoga pitanja o tome kako se elektronski i ostali otpad sakuplja i kako se i gde predaje na uništenje."

Predstavnici organizatora akcije, knjaževačke NVO "Zelena zona", koja je u sastavu "Zelene liste Srbije", zadovoljni su i odzivom učesnika akcije i njenim rezultatima.

Marko Mihajlović kaže da će novac od prodaje prikupljenog otpada biti uplaćen u opštinski budžetski fond za zaštitu i unapređenje životne sredine i koristiće se za poboljšanje uslova za rad ekoloških sekcija u knjaževačkim osnovnim i srednjim školama:

"Najvažniji cilj ove akcije je da se kod dece i mladih unapredi znanje o upravljanju otpadom, a samim tim podigne na viši nivo i svest o važnosti zaštite životne sredine."

Organizatori akcije procenjuju da će, do kraja kampanje, u Srbiji biti prikupljeno više od 40.000 tona različitog otpada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво