Читај ми!

Mala matura po propisu

Sve osnovne školu u Šapcu poštovaće obavezujuće uputstvo Ministarstva prosvete da se mala matura proslavlja u školama, a ne u restoranima i kafanama.

Trubači i slavlje po gradu, specijalne toalete i restoran za šabačke "male maturante" od sada su samo prošlost. Od ove godine, oni će malu maturu slaviti u školama, kao što je preporučilo Ministarstvo prosvete.

Ljiljana Stojanović, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Šapcu kaže da su sve osnovne škole u tom gradu, na sastanku koji je održan u petak, usaglasile svoj stav, da se mala matura proslavlja u školama.

Organizacija zabave zavisiće od mogućnosti školskih prostora i dogovora sa đačkim parlamentom. Novina neki osmaci prihvataju s odobravanjem, neki - ne.

"Planirali smo da maturu napravimo u školskoj sali. To bi bila obična žurka samo što bi imali uživo muziku", kaže Ana Pavličević iz OŠ "Jevrem Obrenović" u Šapcu, koja kaže da će većina doći u farmerkama i majicama.

Tamara Lazarević iz OŠ "Nikolaj Velimirović" kaže da postoji ideja među osmacima da organizuju maturu van škole, u privatnoj organizaciji, uz pomoć roditelja, i da škola sa tim nema nikakve veze.

"Mi smo se već svi u odeljenjima dogovorili da zakažemo privatne žurke i da pojedinačno svako odeljenje proslavi maturu, a što se tiče slavljenja mature cele generacije zakazan je parlament u sredu na kom će se odlučiti šta će biti", kaže Nemanja Živanović, predsednik učeničkog parlamenta OŠ "Janko Veselinović".

Mala matura u školi prihvaćena je i među prosvetarima, jer su, kako kažu, bezbednost i organizacija i do sada bila njihova obaveza.

Jelena Jeftić, nastavnica istorije kaže da je ova odluka, pre svega, važna za samu decu i poruku koju kao društvo šaljemo, da oni sa svojih 14 godina, kako kaže, pripadaju uzrastu u kom i jesu.

Na tasu između maturskih želja i preporuke Ministarstva našli su se i roditelji. Jedni smatraju da je isuviše ozbiljno da se u uzrastu od 15 godina u restoranima proslavlja mala matura, dok drugi smatraju da je ova generacija uskraćena za proslavu mature kakvu su želeli.

Organizacija male mature je, kažu, ispit kreativnosti i đaka i prosvetara. Za neke će planovi biti usklađeni sa vremenskom prognozom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво