Читај ми!

Vino kao u doba Konstantina

Prvi put na našim prostorima probano je vino iz hermetički zatvorenih amfora, koje su šest meseci bile pod zemljom. Narednih godinu dana čuvaće se u specijalno pripremljenim bačvama, kako bi bilo spremno za goste Niša u godini jubileja Milanskog edikta

U vinskom podrumu u Malči, selu kod Niša, otvorene su zakopane amfore sa vinom, napravljenim od organskog grožđa, bez hemijskih dodataka. Na tradicinalan način, kao u doba cara Konstantina, vino je prirodno sazrevalo u zemlji pola godine.

Italijanski rizling ubran iz organskog vinograda sa 500 metara nadmorske visine,  sazrevao je na prirodnoj temperaturi, u glinenim posudama, napravljenim za tu namenu čak u Gruziji.

Šest hiljada litara belog vina narednih godinu dana čuvaće se u specijalno pripremljenim bačvama, kako bi božansko piće bilo spremno za goste Niša u godini  jubileja.

Deo kulture i istorije Niškog kraja moći će da osete turisti u tranzitu koji Koridorom 10 budu išli ka istoku. Kroz tri istorijske epohe, od Rimljana, preko doba Nemanjića do današnjih dana, u Malči, moći će da nauče kao se vino pravilo u doba cara Konstantina.

Kvalitet vina u nedavno pronađenim amforama iz 6. veka, na dnu Jadrana, potvrdio je zašto su vina čuvana u zemlji među najskupljima na svetu.

Na vinskom putu kroz Srbiju, kod Niša, prošle i ove godine podignuto je 70 hektara novih zasada vinograda, čije su autohtone vrste grožđa sa zaštićenim geografskim poreklom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи