Читај ми!

Pronađen nakit iz srednjeg veka

U Velikom gradu smederevske tvrđave, u grobu mlađe žene pored zida crkve, pronađene izuzetno dobro očuvane zlatne minđuše s grbom loze Nemanjića iz 14. ili 15. veka.

Stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, radeći na konzervaciji crkve iz 10. veka u Velikom gradu smederevske tvrđave, pronašli su zlatne minđuše sa grbom loze Nemanjića.

Naušnice koje su pronađene u grobu mlađe žene, pored spoljneg zida crkve, izuzetno su dobro očuvane. Pretpostavlja se da je osoba bila iz vlastelinske porodice, jer su samo oni mogli da nose nakit sa obeležjima vladarske loze.

Rad na minđušama je takođe izuzetno precizan i, po rečima ljudi iz Zavoda za zaštitu spomenika, rad su neke priznate radionice nakita.

Po svim detaljima koje imaju, smatra se da su naušnice izrađene u 14. ili 15. veku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво