Читај ми!

Blokada puteva do daljeg

Blokada puteva u Vojvodini i delovima centralne Srbije nastaviće se do daljeg, poručili nezadovoljni ratari. Blokada tokom noći blaža, kaže predstavnik poljoprivrednika Zoran Lambeta. Probleme ratara rešavaće naredna vlada, poručila posle sastanka sa poljoprivrednicima Slavica Đukić Dejanović.

Nezadovoljni poljoprivrednici nastaviće do daljeg blokadu važnijih putnih pravaca u Vojvodini i delovima centralne Srbije, pošto nije udovoljeno njihovim zahtevima za vraćanje subvencija po hektaru.

Predstavnik ratara Zoran Lambeta rekao je za Tanjug da će blokiranje puteva traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama biti tokom noći ublaženo, napomenuvši da nezadovoljni poljoprivrednici nastavljaju 24-časovnu blokadu dok s nadležnima ne bude postignut dogovor o ispunjenju njihovih osnovnih zahteva.

Ranije, neki putni pravci koji vode iz Pančeva su odblokirani. Kako javlja dopisnik RTS-a, oko 50 poljoprivrednika na mostu preko Tamiša ponovo je blokiralo stari put iz Pančeva prema Beogradu.

Poljoprivrednici iz okoline Pančeva i iz Kovačice, nezadovoljni vladinom uredbom o subvencijama, blokirali su oko 19.30 most na Tamišu i tako zaustavili saobraćaj na tom pravcu prema Beogradu.

Ratari su najpre svojim telima pravili živi zid, a potom su neki od njih traktorima probili policijsku ogradu koja im je preprečila put ka mostu u nastojanju da traktorima blokiraju put.

Kako javlja Beta, tada je došlo i do manjih fizičkih sukoba štrajkača sa policijom, u kojima nije bilo ozbiljnije povređenih.

Policija se nakon incidenata povukla na sam most, a poljoprivrednici su sa oko 40 traktora blokirali pristup mostu i okolnim ulicama.

Oko 17.30 sati putni pravac prema Starčevu je odblokiran i automobilski saobraćaj je normalizovan, javlja Tanjug.

Prohodno ka Vršcu i Beloj Crkvi

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Branko Pantović rekao je da u popodnevnim satima prekinuta blokada i na putu od Pančeva ka Vršcu i Beloj Crkvi.

Predsednica Skupštine Srbije i vršilac dužnosti predsednika Slavica Đukić Dejanović pozvala je nezadovoljne ratare da prekinu blokadu i poručila im da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada.

Đukić Dejanović je, posle sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika u Domu Narodne skupštine, rekla da nije realno očekivati da će vlada promeniti uredbu o subvencionisanju deset dana pred parlamentarne izbore.

"Politika je ušla u određeni broj porodica nezadovoljnih poljoprivrednika", smatra Đukić Dejanović.

Poljoprivrednici su sa Đukić Dejanović razgovarali oko sat vremena i izneli joj probleme zbog kojih su blokirali puteve.

Oni zahtevaju da se ratarska proizvodnja, kao i do sada, subvencioniše sa 14.000 dinara po hektaru, a ne po prinosu, a do podneva je blokiran veliki broj saobraćajnih pravaca.

Prema podacima saobraćajne policije, koje prenosi Auto-moto savez Srbije, nezadovoljni poljopivrednici su u podne blokirali veliki broj putnih pravaca na području Vojvodine i puteve Kragujevac–Topola i Rača–Cerovac u Šumadiji.

Na području Subotoce blokirane su sve priključnice auto-putu E-75 (na Koridoru 10), kao i putevi Subotica–Kelebija i Subotica–Sombor.

Poljoprivrednici su i puteve Sremska Mitrovica–Kuzmin, Pećinci–Surčin, Beograd–Zrenjanin kod Čente, Bela Crkva–Vršac, put od Sremskih Karlovaca do Petrovaradina, između Inđije i Stare Pazove, kao i put Silvaš–Bački Petrovac.

Put između Vrča i Zrenjanina je u prekidu kod Konaka, put Novi Sad–Sirig blokiran je kod Čeneja, a blokiran je i putni pravac Šajkač–Kovilj, navode u AMSS i dodaju da se zbog stihijskih blokada ne preporučije kretanje na put, jer su blokade moguće i na ostalim putnim pravcima.

Poljoprivrednici zahtevaju da subvencije u agraru budu isplaćivane po hektaru, rekao je Tanjugu jedan od predstavnika nezadovoljnih poljoprivrednika Miroslav Ivković.

On tvrdi da su poljoprivrednici ovog puta odlučili da traktorima blokiraju značajnije putne pravce u pokrajini i delovima centralne Srbije, a ne da, kao u protestu organizovanom pre mesec dana, krenu u Beograd kako bi nadležnima saopštili svoje zahteve.

Ministarstvo: Nema ispunjenja zahteva 

Ivković je rekao da će saobraćaj biti blokiran na oko 80 mesta od kojih je više od 20 u centralnom području republike, uz napomenu da će poljoprivrednici koji protestuju propuštati bolesne, stare, trudnice, decu, Hitnu pomoć, vojsku, policiju, vatrogasce i ostale hitne slučajeve.

Ispunjenje zahteva nezadovoljnih poljoprivrednika, koji su danas blokirali važnije saobraćajnice u Vojvodini i delu centralne Srbije, značilo bi poništavanje svih agrarnih uredbi donetih u 2012. i vraćanje već podeljenih subvencija, izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

On je istakao da u blokadi učestvuje deo nezadovoljnih poljoprivrednika, a da 10 udruženja ne stoji iza ovog protesta i smatra da to "nije adekvatan način izražavanja eventualnog nezadovoljstva merama ministarstva".

"Poljoprivrednici koji se danas nalaze na putevima predstavljaju grupaciju koja se ne slaže i insistira na poništavanju svih uredbi i vraćanju na stari način subvencionisanja po hektaru", rekao je Milovanović.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво