Читај ми!

Izložba vaskršnjih jaja, hlebova i ikona

U galeriji Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu otvorena je izložba vaskršnjih jaja, hlebova i ikona. Umetnička i zanatska perfekcija oslikanih jaja i drugih izloženih predmeta privukla je veliki broj posetilaca.

U susret prazniku nad praznicima, Vaskrsu, Kulturno-istorijski centar "Srpska kruna" organizovao je izložbu radova - vaskršnjih jaja, hlebova i ikona - u galeriji Narodne biblioteke u Kragujevcu.

Hrišćanski simboli zdravlja, napretka i radosti, prava su umetnička dela, a u bogatstvu motiva na vaskršnjim jajima lepotom plene ručno slikani likovi svetitelja.

Verica Rakita koja radi ikone za ovu priliku likove svetaca uradila je na drvenim jajima. Ona kaže da je to zahtevan umetnički posao i da je tri jajeta koja je izložila radila mesec dana.

Mladom umetniku Dejanu Vukeliću, inspiracija je čuveni juvelir Karl Faberže i vaskršnja jaja koja je radio za rusku carsku porodicu Romanov. Vukelić je na nojevom jajetu uradio 35 likova srpskih i crnogorskih vladara.

Motivi mogu biti različiti, kaže Snežana Palić iz Velike Plane, sve zavisi od mašte i trenutne inspiracije.

Izložba, na kojoj su izloženi i vaskršnji hlebovi i ikone kao simboli duhovnosti i bogatstva, izazvala je veliko interesovanje Kragujevčana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво