Читај ми!

Bojkot bez efekta

Pozivu Nacionalne organizacije potrošača da, na Svetski dan potrošača, vozači bojkotuju kupovinu goriva na pumpama odazvao se veoma mali građana. U Srbiji postoji nekoliko propisa o zaštiti prava potrošača, ali se oni uglavnom ne primenjuju, jer građani za njih i ne znaju.

Bojkot kupovine goriva, zbog čestih poskupljenja, prošao je bez značajnijih efekata. Na poziv Organizacije potrošača Srbije odazvao se veoma mali broj građana.

Poziv na bojkot kupovine proizvoda drugi je za poslednje dve godine. Kao ni prethodni, mi ovaj, bar za sada, nije dao značajnije efekte. Nove, više cene, potrošači prećutno prihvataju - pa ili kupuju manje ili troše više.

Svojim akcijama, kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača, građani mogu da utiču na trgovce da snize cene. Poslednja akcija je, poručuju, ispit zrelosti.

"Kada svi budemo shvatili da se određene stvari menjaju na ovakav način, a ne uredbama Vlade - koja nekada može a nekada ne, da nas zaštiti - tada će svakome od nas biti jasno da mi jesmo ta pokretačka snaga i da stvarno možemo nešto da promenimo", kaže Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Potrošači mogu da se bore za sniženje cena i zaštite svoje interese

U Evropskim zemljama, u kojima je životni standard iznad našeg, i spremnost potrošača da reaguju u zaštiti sopstvenih interesa je veća. U odnosu na nas i razlike su brojne.

Za razliku od potrošača u Evropi, potrošači u Srbiji skoro da ne poznaju zakonsku regulatovu, a definicija građanske inicijative im je skoro nepoznata, pa se pozivi na bojkot ili druge akcije, uglavnom završavaju samo na dobroj volji.

Nešto oštriji u stavu su sociolozi. Kažu da ih ne čudi nezainteresovanost građana za ovu vrstu inicijativa.

"Nepoznavanje zakonskih propisa i mogućnosti koje nam i Ustav i država, kroz svoja pravna akta pružaju, da kao građani promenimo nešto što nam se ne dopada, mi smatramo da je pogrešno i da je na našu štetu", objašnjava sociolog Jelena Desnica.

Ekonomisti nisu sigurni da je bojkot kupovine benzina adekvatan izbor. Profesor Ekonomskog fakulteta Petar Veselinović, smatra da je i izbor proizvoda za bojkot, ovoga puta, sporan:

"Čini mi se da je ovoga puta izabran pogrešan proizvod, a pogotovu što je i njegova cena u velikoj meri determinisana cenama na svetskom tržištu."

Bojkot pojedinih proizvoda u Evropi ima efekta, jer i trgovci i potrošači poznaju tržišna pravila. Uglavnom, takve inicijative za rezultat imaju sniženje cena robe.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво