Читај ми!

Mladi stočari, pune staje

Među vlasnicima farmi mlečnih krava u opštini Blace mnogo je mladih ljudi kojima je stočarstvo jedino zanimanje. Presudnu ulogu u oporavku stočarstva u tom kraju imala je mlekara koja je uvezla i podelila stočarima oko tri hiljade junica.

U blačkom selu Draguša, od stotinak domaćinstava, petnaestak se ozbiljno bavi stočarskom proizvodnjom. Sa njihovih farmi visokomlečnih krava dnevno se isporučuje više stotina litara mleka.

 

Najmlađi stočar Jovan Bačević ima samo četrnaest godina i po završetku školskih obaveza redovno je na farmi, gde pomaže roditeljima: "Moj posao je da brinem o kravama, učestvujem u muži i hranjenju."

Dok njegovi vršnjaci slobodno vreme, uglavnom, provode uz računare, Jovan ima drugačija interesovanja i nema dileme čime će se baviti u budućnosti: "Taj posao najviše volim, a moja porodica planira da poveća broj grla na tridesetak."

I na drugom kraju opštine Blace, u Višeselu, takođe su pune štale. Na farmi Bojana Simića više nema slobodnih mesta, pa se ozbiljno razmišlja i o izgradnji novog objekta:

"Na farmi imam trenutno dvadeset tri grla i dnevno isporučujemo oko tri stotine litara mleka. Planiram da napravim objekat za 50- 60 muznih krava."

Bojana Nikolića iz Mreže za ruralni razvoj ne iznenađuje pozitivan trend u stočarstvu, čemu, uz tradiciju i prirodne pogodnosti, pre svega, po njegovom mišljenju, doprinose siguran plasman i odgovarajuće cene mleka.

"Smanjuje se broj gazdinstava sa jednom ili dve krave, dok se istovremeno povećava broj gazdinstava gde postoje tzv. mini farme, sa desetak i više grla, što predstavlja i manji porodični biznis i što je, u suštini, veoma dobro za samu proizvodnju."

Presudnu ulogu u oporavku stočarstva u opštini Blace, prema mišljenju stručnjaka, imala je ovdašnja mlekara, koja je u prethodnih nekoliko godina uvezla i podelila stočarima oko tri hiljade junica, visokog kvaliteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво