Читај ми!

Zelena energija u Toplici

U Topličkom kraju sve je veće interesovanje za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Pri kraju je izgradnja elektrane na bio-gas, termalne vode već se koriste za zagrevanje, a u planu je i iskorišćavanje solarne energije.

Tragajući za kvalitetnim odlaganjem otpada sa farme, vlasnik mlekare "Lazar" iz Blacu Milan Vidojević odlučio je da iz biomase proizvodi električnu energiju.

U otpadu sa farme i iz mlekare ima dovoljno energenata za proizvodnju jednog megavat-sata struje:

"U mlekari, kao otpad, ostaje surutka, a na farmi stajnjak. U kombinaciji ta dva otpada rešićemo pitanje ekologije i, uz sve to, proizvodi struju."

Kompanija "Planinka" iz Kuršumlije, koja u Lukovskoj Banji za zagrevanje već koristi termalne vode, odlučila je da, za iste namene i u Prolom Banji, iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja i tako uštedi 50 odsto električne energije.

Direktor AD "Planinka" iz Kuršumlije Radovan Raičević kaže da će time biti i jeftinije  dogrevanje vode, a istovremeno će se popraviti uslovi za boravak gostiju i stvoriti uslovi za produženje sezone kupanja na otvorenim bazenima od aprila do oktobra.

Za energiju iz obnovljivih izvora zainteresovana su i seoska gazdinstva, posebno otkad je pojednostavljen postupak dobijanja dozvola.

Miki Petrović iz Vrbovca planirao je da napravi solarnu elektranu od 30 kilovata, ali je, kako kaže, za sada, sam napravio deset kilovata i pustio u proizvodnju.

Lokalna vlast veruje da će ove investicije podstaći nova ulaganja koja će bitno uticati na kvalitet života u ovom nerazvijenom karaju.

Srđan Jordačijević, načelnik Topličkog okruga, navodi da postoji još 15 projekata urađenih u "Jugoistoku" Niš i Privrednoj komori, i da će uskoro početi sa njihovom realizacijom čime će, kako kaže, stabilizovati celu energetsku sliku na jugu zemlje.

U Elektroprivredi Srbije spremni su da prihvate prve kilovate struje koje će plaćati po subvencionisanim cenama i nadaju se, kako kažu, da je ovo samo prvi korak ka iskorišćavanju alternativnih izvora energije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи