Читај ми!

Preko Drine jeftinije

Meštani Loznice kako bi uštedeli proizvode kupuju preko Drine. Roba iz Bosne i Hercegovine prodaje se na zelenim pijacama i uličnim tezgama. Po nižoj ceni prodaju se hrana, sredstva za higijenu, a u poslednje vreme, švercuje se i stoka.

Gorivo u Bosni i Hercegovini jeftinije je nego kod nas, pa meštani lozničkog kraja sve češće prelaze granicu da bi napunili rezervoar svog automobila. Tako uštede oko 500 dinara. Pored benzina, švercuje se i druga roba, čak i stoka.

U susednim zemljama niže su i cene keksa, čokolade, deterdženta, a takva roba prodaje se na zelenim pijacama i uličnim tezgama. Na prostoru pored pešačke staze duž rečice Štire u Loznici prodaju sve, od polovne i nove tekstilne robe do galanterije i hrane.

Prodavci kažu da je roba znatno jeftinija i da je nabavljaju u Bosni i Hercegovini, kao i da od šverca preživljavaju i oni, ali i kupci.

Sve je jeftinije nego u trgovinama. O poreklu i kvalitetu kupci manje razmišljaju. Presudna je, kažu, cena.

"Jeftinije je, ali je možda zato i lošije nego u prodavnici. Mada, znatno se uštedi kada se kupuje na ulici", kaže jedan meštanin.

U Upravi za veterinu kažu da je u pograničnom području u priobalju Drine od Šapca, preko Loznice, Zvornika do Ljubovije veći problem ilegalnog prometa živih životinja, nego hrane životinjskog porekla.

Načelnica veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Sanja Čelebićanin kaže da je prošle godine, tokom 34 akcijske kontrole, oduzeto i smešteno u karantin u Prnjavoru 170 goveda, 23 svinje i 238 ostalih vrsta životinja.

"Bilo je, takođe, i pet akcijskih kontrola u kojima je zaplenjeno i neškodljivo poništeno 130 kilograma mesa i dva kilograma proizvoda od mleka", kaže Sanja Čelebićanin. 

Kada je reč o ilegalnom prometu, nadležni ističu da je problem što se prijave retko dobijaju. Inspekcije rade stalni nadzor u objektima, kao i akcije, po eventualnim, prijavama i saznanjima da je reč o ilegalnom prometu.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво