Читај ми!

Uzgajivač galopera

Borislav Stevović iz Pančeva jedini u okruženju uzgaja konje galopere. Trenutno ima pet engleskih punokrvnjaka, a najveća pomoć u njihovom negovanju i treniranju su mu, kaže, četvoro dece.

Jedan od retkih ljubitelja konja u banatskom kraju koji uzgaja galopere je Borislav Stevović iz Pančeva. Iako zaradi tek toliko da pokrije troškove, kaže da je ljubav prema ovim životinjama presudila.

Po čitav dan Borislav provodi na hipodromu, gde trenira konje za trke, a u svemu mu pomažu tri sina i ćerka. Iako mali, već su sve naučili o tom zanatu i pričaju kao pravi profesionalci.

"Ja obožavam konje. Stalno sam sa tatom, hranim ih, mazim, češljam, čistim štale, a volim i da jašem. Već sam naučio kako da istreniram konja za trku: prvo ga šetam, pa lagano jašem u kas, pa sve brže i brže do galopa", priča sin Nemanja koji ima 12 godina.

Sin Nikola, (16) kaže da je ovo skup sport, jer konj mnogo jede, a i trke koštaju, ali, kako kaže, ako to volite, ništa nije teško i dodaje da dosta vežba jahanje, jer želi da postane džokej.

Tokom sezone, ima preko 20 trka u Beogradu, Šapcu i Požarevcu. Borislav trenutno učestvuje sa tri konja, a najbolje grlo mu je, kaže, Ala Mikela. Može da se pohvali sa nekoliko prvih i trećih mesta, ali i sa učestvovanjem u snimanju nekih domaćih i stranih filmova kao statista i džokej.

"Još kad sam bio mali, došao sam na hipodroma i probao da jašem. Tu se odmah rodila ljubav prema konjima. Dok drugi ljudi odavde imaju lipicanere i kasače, meni se to nije svidelo, pa sam jedan od retkih koji uzgaja galopere", kaže Borislav.

Jedino što Borislav ne može, jeste da sam jaše svoje konje na trkama. Džokej ne sme da ima više od 55 kilograma, a Borislav ima desetak kilograma više. Zato se, kaže, nada da će jednog dana neko od njegovih sinova podići pobednički pehar baš u toj ulozi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво