Читај ми!

Uređenje atarskih puteva

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je projekat za popravku 830 kilometara atarskih puteva u Srbiji. U radove, koji će biti povereni domaćim firmama, Ministarstvo i lokalne samouprave uložiće 700 miliona dinara.

Atarski putevi u Banatu, uglavnom zatravljeni ili zemljani, oštete se nakon svake jače kiše. Ratarima to stvara poteškoće, jer su im jedina veza sa njihovim njivama.

Izrovanim putevima,  sa mnogo rupa nakon jesenjih i zimskih padavina, Mira Dimitrijević iz Zrenjanina prelazi na desetine kilometara. Ona obrađuje 95 jutara zemlje, a starim traktorom nije lako obići parcele koje su na više lokacija oko grada:

"Veoma je važno da nam atarski putevi budu ravni, jer se po neravninama uništavaju traktori i priključne mašine. Nije lako ni nama što se vozimo u traktorima."

Otkako lokalne samouprave raspolažu delom novca od licitacije državnog zemljišta, više se ulaže u popravku atarskih puteva. Sada se na prilazima magistralnom ili lokalnom putu, kao i na obodima sela, mogu videti delovi puta nasuti tucanikom, takozvana otresišta,  dužine do 300 metara.

"Ova otresišta služe da traktori i teške mašine kada izađu iz njive ovde otresu blato sa točkova", objašnjava Dragan Stanišić, sekretar Mesne zajednice Lukićevo, koja je izgradila dva otresišta. "Ako se blato unese u selo, onda je to teško očistiti sa asfalta, a može biti i opasno za vozače."

Otresišta nisu jeftina, vrednost jednog je i do milion dinara. Zbog toga su u agrarnom budžetu Grada Zrenjanina planirali visoku stavku za te radove i sanaciju atarskih puteva.

"Grad Zrenjanin je za ovu godinu u agrarnom budžetu planirao 50 miliona dinara za popravku atarskih puteva", kaže Stojan Kralj, iz Sektora za poslove poljoprivrede u gradskoj upravi Zrenjanin.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ove godine će, u saradnji sa 46 lokalnih samouprava, uložiti 700 miliona dinara za radove na atarskim putevima. Građevinske mašine će ravnati zemlju na putu, a najavljeno je da će ove poslove Ministarstvo poveriti domaćim firmama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво